Rogier Veenstra: met ASWH zoekende naar stabiliteit in het tweede divisie-bestaan.
Rogier Veenstra: met ASWH zoekende naar stabiliteit in het tweede divisie-bestaan. (Foto: John de Pater)

Aanpassen aan hogere niveau is must

  Sport

Jan J. Timmer

ASWH weet nu waar het staat

ASWH promoveerde min of meer 'plompverloren' naar de tweede divisie en moet daar nu het hoofd boven water zien te houden. Er zijn gemakkelijker opdrachten, weet trainer Rogier Veenstra.

hendrik-ido-ambacht - Met vier punten uit zes duels bevindt ASWH zich in de onderste regionen van zijn competitiepoule. Tot nu toe won de Ambachtse club één duel, speelde men één keer gelijk en liet men drie keer een nul noteren. "We weten dus wat verliezen is, maar hebben ook mogen ervaren hoe leuk het is om winnend het veld af te stappen", zegt Veenstra, bezig aan zijn eerst seizoen op sportpark Schildman. "Inmiddels hebben we met z'n allen een wat helderder beeld van hoe de tweede divisie voelt. Tegenstanders zijn slimmer, sneller en krachtiger dan we gewend waren. Ook merk je dat sommige ploegen in afwijkende systemen voetballen, waartegen je je tactisch zal moeten wapenen. Ik houd erg van 4-3-3 en dominant, risicovol en aanvallend voetbal en zou dat het liefst altijd willen spelen. Op dit niveau echter is de kans groot dat je wordt afgestraft door teams die 5-3-2 spelen. Misschien moeten wij daar een systeem met drie centrale verdedigers tegenover stellen. Over dat soort dingen denk ik veel na, en uiteraard betrek ik ook de spelers daar bij."

Afgelopen zaterdag verloor ASWH de uitwedstrijd tegen Koninklijke HFC met 4-1. "Een ploeg die op de ranglijst onder ons stond", wist Veenstra. "Daar op afgaande zou je kunnen zeggen dat we punten zouden moeten kunnen pakken van HFC. Wat ik echter uit de beelden en de analyses kon opmaken was dat men over een heel sterk team beschikt met veel 'houvast'. In de praktijk werd dat bevestigd. Wij kwamen tactisch te kort en waren op tal van andere voetbalaspecten de mindere. Voeg daarbij een aantal domme fouten op cruciale momenten en je komt tot een uitslag van 4-1. Die fouten moeten er snel uit. En op de andere aspecten moeten we stappen blijven zetten. Dat gaan we zeker doen in een absoluut leerzaam en interessant seizoen."

Meer berichten