Afgelopen weekend vloog een kleinste jager rond boven de Noord, een bijzondere dwaalgast uit het hoge noorden. (Foto: Jan-Kees Bossenbroek)
Afgelopen weekend vloog een kleinste jager rond boven de Noord, een bijzondere dwaalgast uit het hoge noorden. (Foto: Jan-Kees Bossenbroek) (Foto: )

Natuur in Ambacht: Bijzondere gast op de Noord

H.I.Ambacht - Afgelopen zaterdagmiddag werd ik ruw gestoord door een telefoontje dat een ‘jager’ op de Noord aanwezig was. Als vogelaar mag je dat natuurlijk niet missen in Ambacht, want jagers zijn in Nederland normaliter alleen langs de kust te zien. Het zijn bruinachtig gekleurde vogels, die wel wat weg hebben van jonge meeuwen. Dat zijn het echter zeker niet, want de vier soorten jagers die je in Nederland kan zien, broeden allemaal (ver) ten noorden van Nederland.

Door Cornelis Fokker

In Schotland kan je de grote en kleine jager tegenkomen als broedvogel, terwijl de middelste jager pas ver in Rusland broedt op de uitgestrekte toendra. De kleinste jager, welke het uiteindelijk bleek te zijn, broedt in het noorden van Noorwegen en Zweden en verder oostwaarts. Hoe de kleinste jager op de Noord was terecht gekomen, is een raadsel.

Westenwind

Kleinste jagers zijn, net zoals de andere jagers, eigenlijk alleen in het najaar te zien langs de kust, en dan vooral met een harde westenwind. Onder die omstandigheden worden ze dicht tegen de kust aangeblazen, als ze op weg zijn naar hun overwinteringsgebied ten westen van zuidelijk Afrika.

Dit beestje vermaakte zich op de Noord echter prima en pendelde de hele zaterdagmiddag- en avond heen en weer tussen de brug en de jachthaven van Ridderkerk. Daarbij joeg hij met enige regelmaat op kokmeeuwen en visdieven, in de hoop dat deze soorten hun net gevangen prooi uitkotsten. Dit gedrag is wel bekend van jagers, waarbij ze bijvoorbeeld sterns uitputten. Die kotsen van ellende dan maar hun gevangen visje uit, zodat ze van die ‘irritante’ jager af zijn. Precies wat ze willen…

Onvolwassen

Het bijzondere aan dit exemplaar was overigens ook dat het een onvolwassen exemplaar was; vorig jaar geboren. Die jonge vogels blijven normaliter op de oceanen rondzwerven en komen al helemaal niet in de buurt van Nederland, laat staan zover in het binnenland. Een extra bijzondere gast dus, die duidelijk behoorlijk was afgedwaald.

Zondag werd gezien dat hij een stuk verder richting het westen zat, richting de Van Brienenoordbrug. Met een beetje geluk is hij dus ondertussen weer op de Noordzee aangekomen, waar hij eigenlijk thuis hoort.

Contact

Heeft u vragen, zelf wat onbekends gezien of andere opmerkingen? Mail me gerust: cornelisfokker@gmail.com.

Shopbox

Meer berichten