Cultureel Centrum Cascade. (Foto: Eline Lohman)
Cultureel Centrum Cascade. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

#nlstartop: ‘Aan slag gegaan met zomeronderhoud’

H.I.Ambacht - Cultureel Centrum Cascade is een tijdje dicht geweest, maar is weer helemaal terug van weggeweest.

Door Eline Lohman

12 maart 2020 is een datum die in het geheugen van programmeur Nienke Redeker-Helmink gegrift staat. Dit was namelijk de dag waarop de allereerste coronaklap werd uitgedeeld: een optreden van zangeres Do werd op het laatste moment – zij was al onderweg naar het Ambachtse theater – afgezegd. De complete stichting, en dus ook het theater, kwam stil te liggen. Dat betekende echter niet dat er bij de pakken neergezeten werd, volgens Nienke.

Grote schoonmaak

“Wij zijn meteen aan de slag gegaan met het zomeronderhoud en een grote schoonmaak van de (sport)zalen en materialen. Klussen die lagen te wachten tot de zomer aan zou breken, konden we nu doen, zoals verven. Het gebouw is nog nooit zo schoon geweest! Het is dan ook erg prettig om in de zomer weer ruimte te hebben om dingen te ondernemen.” 

Toekomst

Ook al lagen zowel de theatervoorstellingen als de zaalverhuur stil, de blik was gericht op de toekomst. “We wisten dat de sluiting niet eeuwig kon duren. Daarom zijn we gaan bedenken hoe we het konden aanpakken. Vanaf mei kwamen de eerste zaalverhuringen voor examens op gang en in juni werd in kleine kring weer geluncht en vergaderd in café BOVEN. Dit alles natuurlijk coronaproof; we hebben onder andere looproutes aangegeven, protocol opgesteld en desinfectiezuilen neergezet.” 

Try-outs

Eind mei konden theaterliefhebbers genieten van een optreden van cabaretier Silvester Zwaneveld. Als een van de eerste theaters besloot Cascade om in de foyer mensen te laten genieten van de try-outs van deze cabaretier. Nienke: “Mensen willen er weer op uit, hebben na maanden binnen zitten weer zin om naar het theater te gaan. We vinden het heel fijn dat er weer wat gaat gebeuren en dat we mensen even aan iets anders kunnen laten denken.”

Zomerprogramma

Sinds een week mogen er meer mensen in het theater. “Veel mensen blijven thuis deze zomer en daarom zijn we bezig met het maken van een compleet zomerprogramma. In een Linda Zomerweek-achtige setting worden er maximaal drie activiteiten per week aangeboden. Bijvoorbeeld films, optredens van bands, een ukkie-concert en een paar professionele theatervoorstellingen. Dit allemaal in een gezellige huiskamersfeer. De hele zomer is er bij Cascade dus voor alle leeftijden van alles te doen.”

Shopbox

Meer berichten