Een van de panden waar een Joodse familie heeft gewoond. (Foto: pr)
Een van de panden waar een Joodse familie heeft gewoond. (Foto: pr) (Foto: )

Boek: Joodse families in Zwijndrechtse Waard

Hendrik-Ido-Ambacht/Zwijndrecht - Door alle maatregelen met betrekking tot het coronavirus is de geplande presentatie van het boek: Joodse families in de Zwijndrechtse Waard 1800 -1950 van auteur Kees Popijus komen te vervallen. Het boek is vanaf heden wel te koop.

Over de Joodse inwoners van de Zwijndrechtse Waard is in de loop der tijd weinig gepubliceerd. De weinige publicaties die er zijn, hebben dan vooral betrekking op de lotgevallen van de Joodse inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In dit boek schrijft de auteur over families of personen die, vanaf de eerst bekende vermelding van omstreeks 1800, voor kortere of langere tijd gewoond hebben in de Zwijndrechtse Waard. Het betreft vooral de families Den Hartog en Meijer, hoewel zij niet degene zijn die als eerste Joodse inwoners vermeld worden. Genoemde families hebben zich met name gevestigd in Heerjansdam, Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht.

Vanaf 1800 is er geen sprake van een grote vertegenwoordiging van Joodse inwoners. Na afloop van de Tweede Wereldoorlog blijken er nog twee Joodse inwoners te wonen. Onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van genoemde families is die van twee panden in Zwijndrecht. Het betreft de panden aan de Ringdijk 225 en 360. Hierin waren gedurende langere tijd vele generaties Joodse slagers gevestigd.

Het boek geeft een overzicht van omgekomen Joodse (oud) inwoners van de Zwijndrechtse Waard tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt geschreven over hulp aan Joodse onderduikers gedurende de Tweede Wereldoorlog en hun belevenis. Het geheel wordt gecompleteerd met een beperkte stamreeks van enkele families.

Ondanks dat de presentatie niet is doorgegaan, wil de auteur iedereen toch in de gelegenheid stellen om het boek te kopen.

De uitvoering van het boek is: hardcover; 156 pagina’s en ruim 125 foto’s/afbeeldingen. Het betreft een beperkte oplage! Een tweede druk is in voorbereiding, indien er voldoende belangstelling is.

Kosten van het boek € 35,- exclusief verzend- en verpakkingskosten (€ 5, per boek). Indien u belangstelling heeft, kunt u te reageren via e mail kpopijus@planet.nl.

Shopbox

Meer berichten