Dankzij geringde vogels, zoals deze meeuw, hebben we een beeld waar ze precies vandaan komen. (Foto: Cornelis Fokker)
Dankzij geringde vogels, zoals deze meeuw, hebben we een beeld waar ze precies vandaan komen. (Foto: Cornelis Fokker) (Foto: Cornelis Fokker)

Natuur in Ambacht: kleine mantelmeeuwen

Hendrik-Ido-Ambacht - Vanaf maart zijn ze eigenlijk niet meer weg te denken uit Ambacht: kleine mantelmeeuwen. Vanaf de daken staan deze meeuwen, met hun kenmerkende donkere rug en gele poten, meestal op de uitkijk om toe te snellen als de ‘eendjes’ gevoerd worden. Wanneer een gooiende beweging wordt gemaakt zijn ze meestal gelijk alert en er als de kippen bij; dan valt er wat te halen!

Door Cornelis Fokker

Het is altijd verbazingwekkend om te zien hoe snel ze het door hebben dat er gevoerd wordt, want binnen een minuut kunnen er zomaar tien meeuwen zijn. Hoog in de lucht cirkelen namelijk vaak exemplaren, die, zodra ze ergens meeuwen naar het water zien duiken, met een noodgang naar beneden komen…

Drie paartjes

De kleine mantelmeeuwen die in Ambacht hun voedsel zoeken broeden in grote kolonies bij elkaar. Zo broeden op het industrieterrein van de Moerdijk vele honderden paartjes, maar ook in Dordrecht en Alblasserdam zijn tientallen paartjes aanwezig. Ambacht zelf heeft al jaren ongeveer drie paartjes, die op het eiland de Sophiapolder te vinden zijn. Overigens betekent het niet dat de vogels in het dorp uit deze kolonies komen, want ze kunnen ook van veel verder komen. Onderzoek heeft uitgewezen dat ze bijzonder flexibel zijn. De ene dag foerageren ze op zee achter een visserschip, de andere dag trekken ze tientallen kilometers naar een stad of dorp om bij de vijver te wachten op een boterham… Daarentegen zijn ook kleine mantelmeeuwen in Ambacht bekend die altijd op dezelfde plek staan te posten.

Kuikens

In deze tijd van het jaar komen de kuikens van deze meeuwen uit. Wanneer ze zich nu vol hebben geschrokt gaan ze er dus snel vandoor, om het voedsel voor de kuikens uit te braken. De kuikens kunnen de kant en klare brokken vervolgens heerlijk naar binnen werken. Dit kan bestaan uit brood, wormen, etensresten, vliegende mieren, aas, noem maar op. Meeuwen echte alleseters.

Portugal en Marokko

Over enkele weken zijn vervolgens de jonge kleine mantelmeeuwen te verwachten. Deze zijn vaak heel bruin gekleurd en vliegen vaak wat onwennig rond. Na even oefenen boven de Hollandse bodem vertrekken ze in het najaar richting Portugal en Marokko, en is de rust in de straten hier weer enigszins teruggekeerd…

Heeft u vragen, zelf wat onbekends gezien of andere opmerkingen? Stuur een mail: cornelisfokker@gmail.com

Shopbox

Meer berichten