Scholeksters gaan in Ambacht het dak op


Op enkele plaatsen in Ambacht broeden scholeksters op platte daken. (Foto: Matthieu Plaisier)
Op enkele plaatsen in Ambacht broeden scholeksters op platte daken. (Foto: Matthieu Plaisier) (Foto: )

Scholeksters gaan in Ambacht het dak op

H.I.Ambacht - Met sommige vogelsoorten gaat het goed, van anderen soorten gaan de aantallen al jaren achteruit. Van belang daarbij is ook het aanpassingsvermogen van een soort. Sommigen lijken alleen onder zeer specifieke omstandigheden te kunnen broeden en overleven, terwijl anderen veel flexibeler blijken te zijn. Zo’n flexibele soort is ook wel de scholekster. 

Door Cornelis Fokker

Een kenmerkende zwart-witte vogel met een rode snavel, die in aantal hard achteruitgaat in Nederland. Ondanks dat hebben ze de laatste jaren wel een nieuwigheidje ontwikkeld: broeden op platte daken!

Ze leggen hun drie eieren meestal op kale plekken op de grond, maar ze hebben ontdekt dat zulke kale plekken ook prima te vinden zijn op platte grinddaken! Aangezien scholeksterkuikens, in tegenstelling tot bijvoorbeeld kievitskuikens, worden gevoerd tot ze zelf kunnen vliegen, hoeft het voedsel niet van het dak te komen. De ouders kunnen wormen en andere beestjes, die ze met hun rode snavel uit de grond trekken, namelijk prima vervoeren naar het dak.

En dat blijkt goed te gaan in de bebouwde kom, want het voedsel vinden ze gewoon op gazons en in bermen.

Daarbij is het aantal jongen dat op het dak groot wordt velen malen hoger dan dat in het reguliere broedgebied! Een goede zet dus!

Veilig

Op het dak zitten die scholeksters dan ook gewoon veilig. Geen vossen of geen maaimachines en in parkjes vaak mooie, kort gemaaide gazons, waar ze goed wormen kunnen zoeken. Uiteraard kleven er ook risico’s aan het broeden ‘op hoogte’. Zo zijn de platte daken die door de ouders zijn uitgekozen soms eigenlijk té hoog. De jongen willen na enige tijd dan toch vaak op de begane grond lopen, waarbij ze de sprong soms niet overleven.

Overigens is het verbazingwekkend om te zien dat ze metershoge sprongen wél gewoon kunnen overleven. Het zijn taaie beestjes…

Louwersplein

Ook in Ambacht hebben we dakbroedende scholeksters. Afgelopen jaar vond ik er zo’n vijf, zoals op het dak bij het Louwersplein, op de Sophiapromenade en op de flats aan de Tesselschadestraat. Om een dakbroedende scholekster tegen te komen, moet je daar dus zijn…

De eieren moeten op dit moment ongeveer uitkomen, dus de ouders zijn nu volop in de buurt op zoek naar voedsel, wat ze af en aan slepen naar het dak!

Heeft u vragen, zelf wat onbekends gezien of andere opmerkingen? Mail me gerust via: 

cornelisfokker@gmail.com

Shopbox

Meer berichten