Vuurjuffers zijn er vroeg bij! (Foto: Cornelis Fokker)
Vuurjuffers zijn er vroeg bij! (Foto: Cornelis Fokker) (Foto: )

Natuur in Ambacht: Vuurjuffers kom je overal tegen!

Hendrik-Ido-Ambacht - Nu de temperatuur stijgt komen naast de vlinders, ook de eerste libellen en juffers weer tevoorschijn. Eén van de eerste soorten die je nu kan tegenkomen is de vuurjuffer. Een knalrood juffertje die ook in Ambacht op allerlei plaatsen te vinden is.

Door Cornelis Fokker

Vuurjuffers zijn elk jaar de eerste libellen (want juffers zijn óók libellen) die als larve het water uitkruipen alvorens het luchtruim te kiezen. In tegenstelling tot vlinders zijn er namelijk slechts twee juffers die de winter doorbrengen, de bruine en noordse winterjuffer. Dezen zijn in Ambacht echt zeldzaam en slechts één keer heb ik een bruine winterjuffer in Ambacht gezien. Daarentegen zijn er diverse veelvoorkomende vlinders die de winter doorbrengen, zoals koolwitjes en de kleine vos. Vandaar dat vlinders altijd veel eerder te zien zijn als het maar een beetje warmer wordt, terwijl het voor libellen dan nog zo’n twee maanden kan duren.

Niet kieskeurig

De vuurjuffers zijn nu aan het begin van het seizoen voor libellen, ongeveer de één die je kan tegenkomen. Door hun rode kleur vallen ze goed op en zijn ze niet met andere soorten te verwarren. De vuurjuffer is geen kieskeurige soort. Een sloot, meertje of ander open water met wat waterplanten voldoet al snel aan de eisen. Libellen, en dus ook vuurjuffers, hebben water nodig om voort te planten. Vuurjuffers zetten hun eitjes af op waterplanten onder water, waardoor ze helemaal onder het water kunnen verdwijnen om de eitjes te ‘leggen’. Andere soorten libellen leggen hun eieren gewoon in het water of net onder het water op de vegetatie, maar vuurjuffers gaan dus kopje onder.

Oeralgebergte

Aangezien vuurjuffers weinig kieskeurig zijn, zijn ze in vrijwel heel Nederland te vinden. Ook in alle Europese landen komt deze soort voor, waarbij ze voorkomen tot het Oeralgebergte in Rusland en in Afrika (alleen in Marokko). Uiteraard wel altijd in de nabijheid van water. Echter, ze kunnen ook op enige afstand van het water worden gevonden. Pas vond ik er eentje bij ons in de tuin, die op zeker toch wel 100 meter van het water ligt. Ook in de tuin kan je dus een vuurjuffer vinden!

Heeft u vragen, zelf wat onbekends gezien of andere opmerkingen? Mail me gerust: cornelisfokker@gmail.com

Shopbox

Meer berichten