Uitbreiding gezinsondersteuning

Regio - In de gemeenten Zwijndrecht en Henrik-Ido-Ambacht is sinds januari 2020 de laagdrempelige opvoed en gezinsondersteuning uitgebreid. Naast Home-Start, al jaren actief in deze gemeenten, kunnen gezinnen nu ook een beroep doen op Buurtgezinnen. Beiden organisaties streven hetzelfde doel na; reductie van opvoedstress binnen gezinnen.

Kinderen opvoeden kan veel plezier en voldoening geven. Een gezin draaiende houden, gaat alleen niet altijd even makkelijk.

Er kunnen omstandigheden zijn die het tijdelijk extra moeilijk maken. Ruzie tussen de kinderen, spanning met je partner, een echtscheiding, alleenstaande ouder, ziekte, weinig contact met familie en vrienden, weinig budget, geen werk. Of… Het kan van álles zijn. Als het je allemaal even teveel wordt, zoek steun!

Buurtgezinnen zoekt dan voor het vraaggezin, in dezelfde buurt een steungezin. Het steungezin vangt kind(eren) gedurende langere periode, een paar uur per week op, zodat de ouder wat tijd voor zichzelf heeft om weer op te laden en haar/zijn verhaal kwijt kan bij het steungezin. Home-Start zet voor lange tijd, wekelijks een aantal uur een ervaren en getrainde opvoedondersteuner in, binnen het gezin.

Beide organisaties werken met vrijwilligers die opvoedervaring hebben en bieden hun ondersteuning kosteloos aan. Ouders kunnen zichzelf zonder indicatie of verwijzing aanmelden via de website, e-mail of telefonisch.

Ook professionals zoals bijvoorbeeld; jeugdteams, scholen, huisartsen etc. kunnen gezinnen attenderen op de ondersteuningsmogelijkheden van Buurtgezinnen en Home-Start.

Beide organisaties streven hetzelfde na; het bevorderen van een veilige opvoedomgeving voor kinderen door het verminderen van opvoedstress bij ouders. Home-Start en Buurtgezinnen kunnen zodoende prima naast elkaar bestaan, maar ook uitstekend aanvullend en versterkend samen werken.

Meer informatie voor (steun) gezinnen en vrijwilligers is te vinden op: www.buurtgezinnen.nl/ en voor Home-Start op www.home-start.nl/

Shopbox

Meer berichten