Patrick Baggerman: vereerd met toekenning prestigieuze prijs.
Patrick Baggerman: vereerd met toekenning prestigieuze prijs. (Foto: john de pater)

Trainer Auti-team IFC in de prijzen

'Voetbal vooral als middel om andere doelen te bereiken'

Jan J. Timmer

Patrick Baggerman voelt zich vereerd en dat is niet meer dan terecht: de trainer van het Auti-team van voetbalvereniging IFC werd onlangs door de Nederlandse Vereniging voor Autisme uitgeroepen tot meest Autismevriendelijke persoon van het het jaar!

Hendrik-Ido-Ambacht - Baggerman (44) ontving de prijs vanwege zijn enorme inzet voor het IFC-voetbalteam van jongeren met autisme. "NVA is dé vereniging op het gebied van autisme in Nederland ,"vertelt hij. "Als zo'n club je een prijs toekent, is dat iets om trots op te zijn En dat ben ik dan ook!".

Baggerman zette het IFC-Auti-team drie jaar geleden op. "Ik werkte in die tijd in het speciaal onderwijs en ervoer dat het verenigingsleven niet is ingericht op kinderen met autisme. Als ze lid waren van een sportclub dan leverde dat vaak problemen op omdat trainers en ploeggenootjes ze niet konden of wilden begrijpen. Voor mij waren die gegevens de motivatie om een auti-team op te richten. Bij IFC en de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht vond ik medewerking. We zijn nu een paar jaar verder en we mogen vaststellen dat het auti-team een succes is. De ploeg bestaat uit veertien kinderen en er is een wachtlijst. Het is een feest om met deze voetballers bezig te zijn. Bij het auti-team zie ik voetbal vooral als middel om andere doelen te bereiken. Zo vind ik het belangrijk dat de spelers zich onderdeel van de groep gaan voelen en sociale contacten opbouwen. Kortom: wat vooral telt is dat ze ergens bij horen! En uiteraard mogen ze binnen het auto-team zichzelf zijn." Om de sociale vaardigheden van zijn spelers verder te ontwikkelen regelt Patrick Baggerman regelmatig activiteiten buiten het voetbal om. "Daarbij kun je denken aan het bezoeken van wedstrijden, een potje bowlen of een dagje dierentuin. Door al die dingen bij elkaar zie je ze groeien als persoon. Dat geeft veel voldoening."

De trainingen van het auti-team vinden op vrijdagmiddag plaats. Een bewuste keuze, omdat het sportpark dan 'prikkelarm' is, waardoor de voetballers het beste functioneren. Baggerman laat zich bij de trainingen assisteren door zijn zoon. Baggermans vrouw zit ook in het 'complot': zij regelt alle administratieve zaken rondom het auti-team en onderhoudt de contacten met de ouders. "Het is fijn dat we dit met elkaar zo kunnen doen", stelt Patrick Baggerman vast. "Het is alleen super vervelend dat vanwege de corona-maatregelen ook het auti-voetbal stil ligt. Voor kinderen met autisme komt die teleurstelling extra hard aan omdat ze de structuur van de vaste voetbalvrijdagmiddag moeten missen. En mij doet het ook pijn, want ik zie ze allemaal zo graag. Hopelijk kunnen we dit seizoen toch nog afsluiten met een gezamenlijke bijeenkomst. En anders zien we elkaar in het nieuwe seizoen. Waarbij we uiteraard graag ook de steun van het bedrijfsleven goed kunnen gebruiken om juist die leuke extraatjes te kunnen doen. Meer info: mail naar auti-team@ifc-ambacht.nl.

Shopbox

Meer berichten