Eddy van Yren: klaar met fluiten. Foto: John de Pater.
Eddy van Yren: klaar met fluiten. Foto: John de Pater. (Foto: john de pater)

Scheidsrechter Eddy van Yren is klaar

Jan J. Timmer

"Het was vrijwel altijd een plezier om op het veld te staan"

Eigenlijk was Eddy van Yren van plan om aan het eind van dit seizoen afscheid te nemen van het scheidsrechtersvak, maar de corona-maatregelen van hogerhand zorgden ervoor dat hij nu al gestopt is. En dat is om meerdere redenen jammer.

H.I.Ambacht/zwijndrecht- "Ik had eerlijk gezegd gehoopt om mijn twintig jaar in deze leuke hobby af te sluiten met een mooie pot in de nacompetitie of een wedstrijd in de Hoofdklasse", zegt de 35-jarige inwoner van Zwijndrecht. "Je weet wel: een duel met belangen, een lekker zonnetje en veel publiek langs de lijn. Dat zit er nu niet meer in. het zij zo. Sleeuwijk - Arkel was mijn laatste klus. Dat was ergens in februari. Het is mooi geweest zo."

Dat Van Yren zijn arbitrale activiteiten heeft beëindigd heeft alles te maken met zijn gezin en zijn andere passie: jeugdtraining geven.bij ASWH. "Sinds anderhalf seizoen heb ik de Jongens onder 15 onder mijn hoede en komend voetbaljaar mag ik aan de slag van JO-17. Dat is puur genieten hoor. Met JO-15 werden we afgelopen seizoen kampioen in de Hoofdklasse. Na de promotie naar de derde divisie presteerden we met een vrijwel geheel gewijzigde ploeg ook hartstikke goed. Bij het scheiden van de markt stonden we op een mooie zesde plek. Tja, en nu is het even over. We houden als coaches contact met 'de mannen' via onze whattsapp-groep. Daarin komen we steeds met challenges waar de jongens punten mee kunnen verdienen. Aan het eind van het seizoen gaan we prijzen uitreiken aan de winnaars. Het zou mooi zijn als we elkaar dan weer echt kunnen ontmoeten.

Wanneer Van Yren's straks definitief gestopt is als scheidsrechter is hij ook meer in de gelegenheid om zijn kinderen te zien sporten. "Mijn dochter handbalt en het is natuurlijk enorm leuk om bij haar wedstrijden te komen kijken. Dat schoot er de voorbije jaren een beetje bij in. Kan ik straks goedmaken. Verheug ik me op. Of ik de scheidsrechterij ga missen? Vast wel. Hoewel veel mensen denken dat dit een hobby is waar je een hoop bagger over je heen krijgt, mag ik vaststellen wat ik er vooral van genoten heb. Het was vrijwel altijd een plezier om op het veld te staan. De hoogtepunten? Ik mocht een keer een wedstrijd fluiten tussen de vrouwen van Excelsior en Ajax. Op Woudestein. Een mooie herinnering. Een andere onvergetelijke wedstrijd was het nacompetitieduel tussen Wieldrecht en Tholense Boys. Er stonden wel 2000 mensen langs het veld en er was spanning tot diep in de verlenging. Man man, wat heb ik die middag genoten. Ik ben altijd nog blij dat ik ooit, op 16-jarige leeftijd, met deze hobby begonnen ben. Ik stond destijds als grensrechter langs het veld en werd na afloop aangesproken dor een meneer van de KNVB. 'Je doet het leuk, zei hij. Dat enthousiasmeerde me zo dat ik besloot om scheidsrechter te worden. Eerst bij de jeugd, later bij de senioren. Uiteindelijk kwam ik tot een heel behoorlijk niveau. De Hoofdklasse heb ik net niet gehaald, maar dat doet niets af aan het fijne gevoel."

Shopbox

Meer berichten