Winston Faerber verlangt terug naar het veld. Foto: John de Pater
Winston Faerber verlangt terug naar het veld. Foto: John de Pater (Foto: john de pater)

Faerber neemt met moeite afscheid

Jan J. Timmer

'De spelers, supporters en ik missen het voetbal'

Winston Faerber neemt met pijn in zijn hart afscheid van zijn hoofdtrainersfunctie bij IFC-zaterdag. De oud-profvoetballer gaat komend seizoen aan de slag bij vierdeklasser HPSV in zijn woonplaats Den Haag.

hendrik-ido-ambacht - "Het is zeker niet zo dat ik ben uitgekeken op IFC", haast Faerber zich te zeggen. "Integendeel zelfs. Ik heb deze club in mijn hart gesloten en heb het geweldig naar mijn zin. Wat me echter al snel tegen ging staan was de reisduur van Den Haag naar Hendrik-Ido-Ambacht. "Vooral héén is echt een crime met al die files. En dat dan drie à vier keer per week. dat valt gewoon tegen. Ik heb een moeilijke afweging moeten maken, laat dat duidelijk zijn."

Met IFC-zaterdag is Winston Faerber bezig aan een seizoen waarin werd ingezet op het binnenhalen van een periodetitel en de bijbehorende plaatsing voor de nacompetitie. "Inmiddels blijkt dat zelfs het kampioenschap er nog in zit", zegt hij. "Dus hebben we de doelstelling aangepast. De strijd spitst zich boven in toe op drie clubs, waarvan ZBC'97 onze voornaamste concurrent is. We hopen uiteraard dat we de slag gaan winnen, maar beseffen ook dat we niet zomaar even die titel gaan binnenhalen. Bovendien is er op dit moment vanwege de corona-perikelen onzekerheid of de competitie wel uitgespeeld kan worden. Mocht de crisis voorbij zijn dan moet je nog afwachten hoe het resterende programma er uit ziet en wanneer de KNVB ons weer laat voetballen. In de tussenliggende periode liggen de clubtrainingen stil. Daarna heb je naar mijn schatting nog wel even tijd nodig om alle spelers weer wedstrijdklaar te krijgen. Je bent er uiteindelijk toch een tijd uit geweest, he." Faerber onderhoud regelmatig van afstand contact met zijn selectie en staf. Zelf is hij op zijn vrije avonden veelal met voetbal bezig. "Daar verandert niets aan", glimlacht de coach. "Dat deed ik altijd al. Is de aard van het beestje.

Op zijn afscheid aan het eind van dit seizoen werd bij IFC-zaterdag met teleurstelling en begrip gereageerd. "Men vindt het net als ik jammer", zegt Faerber. "Alleen daarom hoop ik straks af te kunnen zwaaien met een mooi en tastbaar resultaat in de vorm van promotie naar de derde klasse. En daarna ga ik aan de slag bij HPSV en mogelijk ook een zondagtweedeklasser in mijn omgeving. Ik ben daar momenteel mee over in gesprek en hoop dat we er uit zullen komen. Veel hangt er van af of de trainingsavonden zo gepland kunnen worden dat ik bij beide clubs actief kan zijn. Druk? Ja natuurlijk wordt het druk. Maar dat vind ik geen enkel probleem. Ik ben het liefst de hele dag met voetbal bezig en hoop straks weer lekker op het veld te kunnen staan met de jongens. Ik mis het en dat zal naarmate het langer duurt voor we weer kunnen voetballen, alleen maar erger worden. Voor de spelers geldt hetzelfde. Die willen hun energie kwijt. En de supporters willen weer lekker langs de lijn staan en in de kantine hun biertje drinken. Gewoon als vanouds."

Shopbox

Meer berichten