De velden op slot tot in ieder geval 1 april.
De velden op slot tot in ieder geval 1 april. (Foto: Jan Timmer)

'Sporten is nu even minder belangrijk'

Jan J. Timmer

'Ik kan niet begrijpen dat sommige clubs risico's nemen'

Het Coronavirus heeft er ook in Hendrik-Ido-Ambacht voor gezorgd dat het sportleven totaal stil ligt. Voor de sporters, sportbestuurders en supporters betekent het dat er tot en met 6 april niet in clubverband gesport zal worden en het collectief wachten is op betere tijden

hendrik-ido-ambacht - "Het is zo zoals het is", reageert Rogier Veenstra, trainer van tweededivisieclub ASWH. "Ik denk dat de regering en de sportbonden verstandig gehandeld hebben door knopen door te hakken en maatregelen op te leggen. We moeten er voor zorgen dat het virus zo snel mogelijk wordt ingedamd. Dat de consequentie is dat we niet mogen trainen en voetballen, lijkt me logisch. Gezondheid gaat boven alles en maakt sporten even een stuk minder belangrijk."

Veenstra staat in regelmatig contact met bestuur en technische commissie van ASWH. "Dat we voorlopig niet als groep trainen lijkt me logisch. Onze selectie bestaat uit voetballers die uit verschillende regio's afkomstig zijn. Bovendien is voetbal een contactsport waarbij je op trainingen regelmatig fysiek met elkaar in aanraking komt. Het is verstandig om dat voorlopig te mijden. Daarom snap ik niet dat sommige clubs in onze afdeling gewoon door blijven trainen. Ik begrijp niet dat ze het risico willen nemen, zelfs niet achter gesloten deuren. Bij ASWH telt maar één ding: de gezondheid van de spelers, leden en supporters. Daar kun je niet mee sjoemelen."

Hoe lang het gaat duren voordat er weer zonder 'Corona-schaduw' gevoetbald kan worden, is koffiedik kijken; ook voor Rogier Veenstra. "In de tussentijd gaan we als technische en medische staf kijken hoe we de spelers toch actief kunnen houden. Via hardlopen en individuele oefeningen kunnen ze conditie en kracht op peil houden. We zullen ze daar in ieder geval van een afstandje op ondersteunen. Mocht de competitie medio april hervat worden dan krijgen we het sowieso pittig met twee wedstrijden per week. Maar goed: dat geldt ook voor onze tegenstanders. Ik vond het de voorbije dagen in ieder geval een heel bijzondere gewaarwording: niet naar ASWH. Heel even bekroop me afgelopen donderdag het gevoel dat die verplichte rust best even lekker was in een zwaar seizoenen waarin we permanent onder in de tweede divisie bivakkeren en de druk voortdurend voelbaar is. Ik vertelde dat thuis en kreeg meteen een reactie in de zin van: 'daar kom je nog wel op terug'. Dat laatste klopte: een paar uur later begin ik al verschrikkelijk te balen dat ik niet naar ASWH kon en de mensen daar moest missen. Zaterdag herhaalde dat vervelende gevoel zich. Ik ben en blijf een voetbaldier, he! Maar.... ik ben ook een realist. Het is duidelijk dat gezondheid altijd voor gaat op sportieve belangen en hobby's. Dat virus moet verdwijnen en daar moeten we allemaal een steentje aan bijdragen, in ons geval door dingen na te laten die we zo graag doen. Het is niet anders. Voetbal is even niet zo belangrijk."

Shopbox

Meer berichten