Erik, Maarten en Arend, vieren een bijzonder theaterfeest. U bent van harte welkom en natuurlijk één van de speciale genodigden! Foto: PR Niet Schieten.
Erik, Maarten en Arend, vieren een bijzonder theaterfeest. U bent van harte welkom en natuurlijk één van de speciale genodigden! Foto: PR Niet Schieten. (Foto: )

25 jaar Niet Schieten in de theaters: cabaret met terugblik

Simone Langeveld

Maarten, Arend en Erik zijn terug in de theaterzalen. Het cabarettrio is voor deze voorstelling 'Niet Schieten - 25 jaar lust en leed' herenigd in het theater. Het trio won in 1994 Camaretten. Voor trouwe fans is deze voorstelling een feest van herkenning in een verfrissende eigentijdse jas. Voor een 1e kennismaking is het meer dan een hilarische openbaring.

Hendrik-Ido-Ambacht - De drie mannen - waarvan Maarten en Arend een aantal jaar geleden samen verder gingen onder de naam Niet Schieten en Erik een ander pad ging bewandelen - blijken goed op elkaar ingespeeld. Dit terwijl er toch wel een beetje een breuk was, een kink in de kabel. Deze voorstelling legt een beetje uit waarom maar maakt ook nieuwsgierig. Wie heeft nu wie uitgenodigd voor dit feestje in de zaal? Het is de rode draad in deze terugblik met sketches uit de theatergeschiedenis van Niet Schieten. Een jubileumfeest met 'dress-code'. Juist dit kledingadvies zorgt voor ongemakkelijke situaties. Wat wordt dit geweldig uitgebuit. De rode draad, ongemak in de relationele sfeer blijkt de ijzersterke basis van de voorstelling. Regeltjes uit de liedjes die door Erik of op piano of op gitaar worden begeleid of a capella worden gezongen verklappen iets van dit ongemak. Duimpje omhoog voor een ongemakkelijk bondje
'Wat is er mis? Toe schat is er wat?' en als de praatgroep wordt geopend: 'Maak van je hart geen moordkuil.' Erik is slechts een dikke vijf jaar weggeweest maar voor de anderen voelde het als 15 jaar... "de periode van kwetsbaarheid"."Liefde is zó belangrijk..." voor elkaar of voor het vak of voor de ander? Hoe zit het eigenlijk met de lust. Gaat het om lust of om last? Enne, waar wordt dit jaar de 1e kerstdag gevierd... het wordt een hilarisch handje klap. '...nu is gemak, heel gewoon.' Of je nu gelooft of niet, de antwoorden op vragen worden goed ter discussie gesteld en hiervoor worden herkenbare beelden gebruikt. 'Vader geef me een bewijs...' En, hoe ijdel kun je zijn? Is opgezet worden een optie? De grote metafoor is er. Dat we met z'n allen in de afgelopen 25 jaar leerden dat Noach het best gemist kan worden uit de Ark. Echter zonder mensen geen cabaret en liefde ... Kortom het leven is wel even wat meer dan een escaperoom en dat is wel heel sterk neergezet door deze succesvol herenigde cabaretiers. Ze zijn goed vindbaar zijn op Facebook.

Niet Schieten in H.I.Ambacht
Ga vooral genieten in het theater van deze mannen van inmiddels middelbare leeftijd. Welkom op hun charmante en eigentijdse theaterreünie, met 'de nieuwste' technische snufjes. Op vrijdag 21 februari in Cascade. https://theater.stichting-cascade.nl/

Shopbox

Meer berichten