Ssss... niet vertellen wat er echt speelt...
Ssss... niet vertellen wat er echt speelt... (Foto: )

Wat zit er achter de Femme Façade?

De Redactie

Theater De Willem

Femme Façade is een muzikale voorstelling, waarin breekbare, grappige, en rake liedjes worden afgewisseld met persoonlijke verhalen, hilarische anekdotes en een Gronings sprookje. Deze voorstelling draait om de worsteling met de buitenkant: zowel de persoonlijke worsteling van Cabaretière Janneke Jager, als de overspannen focus op ´perfecte plaatjes´ in de maatschappij.

Papendrecht - Dat perfecte plaatje is immers niets meer dan één groot circus vindt Janneke: "In deze voorstelling gebruik ik het circus als metafoor voor het leven: een plek waarin we allemaal een kunstje doen. Een kunstje waar sommige mensen om lachen, van genieten of iets aan hebben, maar waar ook sommige mensen van hopen dat je uit de trapeze valt omdat ze jaloers zijn op jouw succes of geluk. En tegelijkertijd een plek waar we overdag in de spotlight staan te shinen en ´s avonds ons masker weer afdoen. En ons misschien wel veel eenzamer of ongelukkiger voelen dan we overdag laten zien."

Dat dit thema zo belangrijk is voor de Cabaretière komt door haar opvoeding. Janneke is namelijk opgegroeid in een Gereformeerd gezin in een klein dorp op het Groningse platteland. "Wat er achter de façade gebeurt is veel interessanter" "Dan heb je een vrij overspannen sociale controle. Iedereen houdt elkaar in de gaten, er wordt over elkaar geroddeld, je moet voldoen aan bepaalde maatstaven die ´men´ gezet heeft", legt ze uit. "Door een geheim binnen ons gezin hebben mijn ouders lang de schijn opgehouden, maar uiteindelijk is ons ´perfecte plaatje´ aan diggelen gevallen. Ik zat midden in de puberteit en wist opeens niet meer wat nou echt was. Dan krijg je wel een tik van de molen mee. Maar ik voelde ook dat schaamte en verdriet dingen waren die je beter niet aan de buitenwereld kon laten zien, want dat was zwak."

Dit voorval speelde 25 jaar geleden maar Janneke ziet dit soort façades nog steeds overal: "In alle gekte rondom social media, waar alles ook alleen maar goud is wat er blinkt. Vakanties, successen, mooie feestjes, opgemaakte gezichten. Terwijl er nog nooit zoveel mensen met een burnout worstelden en iedereen op zoek is naar rust of zingeving. Die spagaat tussen de buitenkant en je binnenwereld is voor bijna iedereen lastig en dus herkenbaar. Maar, ja, hoe stap je uit dit circus?" Dat is de vraag waar het allemaal omdraait.

Het is dan ook de bedoeling dat het publiek naar huis gaat met de gedachte dat het allemaal wel een tandje minder kan, met die façades. Maar ook met de gedachte dat geluk, schoonheid en voldoening overal is te vinden, als je het wilt zien. Het leven hoeft niet eerst aan voorwaarden te voldoen, alles is er al. "Zoals ik zing in de laatste regel", sluit Janneke af: "Neem niets voor lief… en vind de magie."

Femme Façade is vrijdag 21 februari te zien in de Grote zaal van Theater De Willem, vanaf 20.15 uur. Tickets zijn €17,50 per stuk. Kijk voor meer informatie op www.theaterdewillem.nl/programma of op jannekejager.nl.

Shopbox

Meer berichten