De storm brengt flink wat schade met zich mee.
De storm brengt flink wat schade met zich mee. (Foto: Cornelis Fokker)

Storm en hoog water in de Crezéepolder

Natuur in Ambacht

Cornelis Fokker

Aan het begin van de week was de waterstand in de rivier hoog. Harde wind, springtij en een hoge waterafvoer zorgden daar samen voor. Niet alleen de mens heeft daar mee te maken, ook de natuur.

Hendrik-Ido-Ambacht - Een mooie plek om het hoge water te zien is de Crezéepolder, waar ik afgelopen maandagmiddag dus ook een kijkje nam. Het veld onderaan de dijk, wat normaal droog ligt, stond nu nagenoeg helemaal onder water. Dat is sinds de inrichting van de polder nog niet gebeurd. Door het hoge water zijn er nauwelijks schuilplaatsen Boven het ondergelopen stuk hangen tientallen meeuwen rond en speuren het water af. Regelmatig gaan ze krijsend achter elkaar, waardoor het al gauw duidelijk is wat ze hier trekt. De muizen en mollen moeten het namelijk al zwemmend hogerop zoeken. Ze zijn dan natuurlijk een hele makkelijke prooi voor deze vogels. Zo zie je maar weer dat er in zulke omstandigheden altijd weer winnaars en verliezers zijn…

Enkele hazen zitten drijfnat op de Oostmolendijk, maar zij zijn toch echt een maatje te groot voor de aanwezig zilver- en stormmeeuwen. Een groepje kemphanen vliegt rusteloos rond. Het droge plekje waar ze normaal met hoog water gaan zitten staat natuurlijk al lang onder water. Ze lijken behoorlijk verrast door de nieuwe situatie en zijn driftig op zoek naar een veilig heenkomen. En dat valt niet mee. Als ik in de polder loop komt ook een groepje scholeksters aanvliegen vanaf de Sophiapolder. Ook daar is geen droog plekje meer te vinden om te rusten… En dan hebben ze nog wel het geluk te kunnen vliegen.

Ook de zangvogels die zich in de rietkragen van de polder ophouden, hadden het moeilijk. Door het hoge water hebben ze nauwelijks schuilmogelijkheden meer in de rietkraag. Door het hoge water resteren nog maar schamele sprietjes boven water, waarin ze door de wind heen en weer gezwiept worden. Zover het kan kruipen ze weg in de dichtste plukken. Een enkeling waagt het erop om op het drijvende plantenmateriaal, wat zich achter de kragen ophoopt, naar insecten te zoeken. Het is immers half zes, etenstijd.

Contact
Heeft u vragen, heeft u zelf iets onbekends of interessants gezien in de natuur, of heeft u nog andere opmerkingen? Stuur gerust een mailtje naar Cornelis Fokker: cornelisfokker@gmail.com

Shopbox

Meer berichten