Directeur-bestuurder van Stichting Cascade Marjet van Os.
Directeur-bestuurder van Stichting Cascade Marjet van Os. (Foto: Trudy Wehrmeijer)

Marjet van Os wil reuring in Cascade

Ambachter van de Week

Auteur: Trudy Wehrmeijer

"Cascade moet een laagdrempelig, enerverend en levendig huis zijn voor iedereen", dat zegt Marjet van Os (48), sinds een half jaar directeur-bestuurder van Stichting Cascade. Deze week is zij Ambachter van de Week.

H.I.AMBACHT – Marjet van Os is al heel lang werkzaam op het snijvlak van cultuur en welzijn. Ze was eerder interim-manager van een theater in Alphen aan de Rijn en werkte bij een theater- en filmhuis in Den Haag. Op de financiën lette zij bij een groot fonds, dat bijdragen geeft op het gebied van kunst, cultuur en gemeenschap. In Cascade komt veel van haar ervaring van pas. "Er gebeurt hier heel veel. Wij als Cascade doen veel maar er zijn ook heel veel verenigingen en stichtingen die in onze accommodaties veel doen of organiseren. Kortom, we organiseren en we faciliteren."

De balans vinden
Onder Stichting Cascade valt immers niet alleen het gebouw Cascade maar ook de sporthallen De Ridderhal en de Sophiahal. "In ons gebouw Cascade gaat het niet alleen om het theater, maar ook niet alleen om zalenverhuur. We zijn huisbaas van de bibliotheek en het consultatiebureau en van de horeca in de sporthallen. We moeten zorgen dat onze gebouwen worden onderhouden en duurzaam en toekomstproef zijn. Die zorg voor het vastgoed is nauwelijks zichtbaar voor de buitenwereld maar wel een belangrijk onderdeel van ons werk hier. Al dat werk wordt gedaan door onze 25 medewerkers, oproepkrachten en de nodige vrijwilligers".
Bij dit alles verwacht de politiek een sluitende exploitatie. Fijntjes merkt Marjet daarbij op, dat de kosten harder stijgen dan de inflatie en de subsidie van de gemeente. "Om de broodnodige reserves te kweken is commerciële verhuur nodig. Om dat passend te krijgen is soms een uitdaging en betekent steeds een balans zoeken tussen de wensen van de verenigingen en de commerciële verhuur".

Op zoek naar verbinding
Marjet heeft als directeur-bestuurder de afgelopen maanden gebruikt om kennis te maken en gesprekken te voeren met de Blije Borgh, met het onderwijs, met HI5 en een paar sportverenigingen, met collega-theater Het Kruispunt, met de bibliotheek, met de wethouder. "Ik zoek samenwerking en verbinding". Ze kijkt daarbij ook naar de verenigingen. "Er zijn ongeveer veertig verenigingen, die week-in, week-uit van onze accommodaties gebruik maken. Soms weten zij dat amper van elkaar maar weten ook niet alle Ambachters wat er allemaal kan en gebeurt in Cascade en in de sporthallen, ook al komt bijna iedereen wel eens in een van onze gebouwen. Er zijn wel 40 verenigingen die thuis zijn in Cascade Mensen sporten hun eigen sport in de sporthallen en in Cascade hebben we de bibliotheek en het consultatiebureau in huis. In dat opzicht zijn we laagdrempelig maar ik zoek naar meer verbinding tussen al die gebruikers. Ik zou het mooi vinden als verschillende gebruikers van Cascade elkaar opzoeken en versterken". Als voorbeeld noemt ze een kleinschalige dansvoorstelling voor kinderen, die leuk is voor de leerlingen van de dansschool in Cascade of het organiseren van voorleesdagen, samen met de bibliotheek. " In het najaar hebben we samen met HI5 en enkele scholen schoolvoorstellingen voor jonge kinderen georganiseerd en er zijn plannen voor meer voorstellingen voor kinderen". Zo hoopt Marjet meer ideeën gezamenlijk met anderen te kunnen uitwerken. Ze benadrukt daarbij, dat het toevoegingen zijn. "Er blijft daarnaast ook veel hetzelfde. We blijven er voor de verenigingen, de sporthallen blijven, de horeca, de theatervoorstellingen en Boven.Live en Boven.Dansen. Cascade blijft een goed geoutilleerd dorpshuis, waar een bibliotheek is, het consultatiebureau, theatervoorstellingen zijn maar waar je ook kunt bridgen, schaken, dansen of yogales kunt krijgen. Het is voor mij allemaal en-en".

De goede kant op
Glimlachend vertelt ze dat zaken soms ook spontaan ontstaan. "Voor en na de danslessen op vrijdagavond blijven hier nog al wat mensen eten. Die zitten dan gezellig aan een bordje patat uit onze eigen keuken". Het is een ontwikkeling, die Marjet van Os bevalt. "Ik zou hier graag meer reuring hebben. Er gebeurt achter de deuren van de verschillende zalen al veel maar het zou mooi zijn als mensen de horeca Boven meer zouden vinden. En misschien kunnen we ook beneden in de hal meer levendigheid creëren".

Shopbox

Meer berichten