Rens Idzenga (rechts) gefocust op de bal.
Rens Idzenga (rechts) gefocust op de bal. (Foto: john de pater)

Rens Idzenga: "alleen promotie telt"

Auteur: Jan J. Timmer

IFC-zaterdag ligt op schema

Degradatievoetbal en spelen om de titel; Rens Idzenga heeft inmiddels met beide voetbalfacetten ervaring. Samen met IFC-zaterdag daalde hij afgelopen zomer af naar de vierde klasse. De Ambachters stellen dit seizoen alles in het werk om het verloren gegane terrein goed te maken.

Hendrik-Ido-Ambacht - Vooralsnog ligt men aardig op promotieschema. "We staan momenteel tweede achter ZBC'97", weet Rens Idzenga. "Die club krijgen we nog tegen het einde van de competitie. Het verschil is één punt dus kun je concluderen dat we alles nog in eigen hand hebben. Het verhaal is simpel: als we vanaf nu elke week winnen dan pakken we de titel. Ik besef ook dat dat gemakkelijker gezegd dan gedaan is. Deze poule is weliswaar met slechts elf teams klein, maar ook verraderlijk. Eerlijk gezegd wordt er door veel clubs in de top en de subtop verrassend goed gevoetbald, waardoor winnen niet vanzelfsprekend is. De ploegen in de onderste regionen zijn om de een andere reden link: zij graven zich graag in, waardoor je goed geconcentreerd moet blijven om ze te verslaan. Kortom: er gaat niets vanzelf." Vooral aan de bal moet ik wat rustiger worden Rens Idzenga (20), die al sinds zijn zesde bij IFC voetbalt en wies zus in het eerste vrouwenelftal speelt, kwam vorig seizoen over van A1 naar de zaterdag-hoofdmacht. "Dat was om meerdere redenen best een flinke overstap", zegt de vierdejaars student Leisure & Eventmanagement. "Bij de senioren gaat het net even een stukje harder en slimmer toe. Bovendien kwam ik terecht in een elftal dat het moeilijk had en vanaf dag 1 tegen degradatie moest knokken. Hoewel de sfeer zeker niet slecht was merkte je aan de stemming wél dat we weinig wonnen. Toch hielden we tot het laatst hoop op handhaving. Pas in de finale van de nacompetitie ging het mis. Een enorme domper. Terugkijkend hadden we niet hoeven degraderen. Voetballend ging het best goed, het ontbrak ons alleen aan een paar ervaren krachten in het team. Gelukkig is er in dat opzicht dit seizoen wat veranderd. Er kwamen spelers bij die weten wat er te koop is en een goede invloed hebben op al die jonge gasten. Dat zie je terug in ons spel. Het gaat lekker zo."
In het elftal van trainer Winston Faerber neemt Rens Idzenga de nummer 6-positie in. "Ik ben een middenvelder die zowel de punt naar achteren speelt als zichzelf inschakelt in aanvallende zin", vertelt hij. "Het is een plek waar ik prima uit de voeten kan, al zijn er nog wel wat verbeterpuntjes aan mijn spel. Vooral aan de bal moet ik wat rustiger worden. Ik kies soms te snel voor een pass die balverlies met zich mee brengt. Dat macho moet eruit en dat gaat me lukken. Het is niet alleen een kwestie van veel trainen, maar ook van ervaring opdoen. Elke wedstrijd is er één waarin ik me verder kan ontwikkelen. Maar nóg belangrijker is de teamprestatie. IFC moet zo snel mogelijk terug naar de derde klasse. Het liefst via het kampioenschap of anders via de nacompetitie. Andere opties zijn er niet."

Shopbox

Meer berichten