Dominique Flink met verschillende poppen en knuffels in haar praktijk.
Dominique Flink met verschillende poppen en knuffels in haar praktijk. (Foto: Mirthe van Wijngaarden)

"Die twinkeling in hun ogen"

Mirthe van Wijngaarden

Kindercoach vertelt over haar vak

Kindercoach en diëtiste Dominique Flink heeft inmiddels meer dan vijf jaar haar eigen praktijk in Zwijndrecht: Bloosje Kindercoach. Ze heeft als doel om kinderen te laten groeien en zelfvertrouwen te geven. Een inzicht in haar werk als kindercoach.

ZWIJNDRECHT/H.I. AMBACHT - In juni 2014 studeerde Dominique Flink (27) af als diëtiste. "Ik wilde altijd al met kinderen werken en de ouders erbij betrekken", vertelt Dominique. Ze specialiseerde zich als kinderdiëtiste en volgde de opleiding tot kindercoach. "Het klonk voor sommigen als een aparte combinatie in het begin. Maar het valt juist goed met elkaar te combineren. Neem bijvoorbeeld kritische eters. Voeding en spanning hebben vaak met elkaar te maken." Dominique kijkt dus naar de voeding en het mentale gedeelte. Inmiddels werkt ze in Schiedam en heeft ze haar eigen kindercoachpraktijk in Zwijndrecht.

Verschillende methoden
De kinderen die bij haar in de praktijk komen zijn ongeveer tussen de vier en twaalf jaar oud. "Elk kind is een ander individu. Maar ze zijn zo puur, eerlijk, bijdehand en hebben een prachtige fantasie. Soms verbaas ik me over hun antwoorden en denk ik: wat een wijsheid." Dominique werkt met verschillende methoden. Ze begint altijd met een intakegesprek met de ouders en het kind. Uiteindelijk houdt ze de coachingsessies alleen met het kind. Eerst wordt er vertrouwen en een gevoel van veiligheid opgebouwd. Als hulpmiddel heeft Dominique verschillende poppen, zoals handpop Larry. "Knuffels en poppen zijn vaak de maatjes en helden van kinderen. Het is minder eng om tegen hen te praten." Ook heeft ze speciale Zorgenvriendjes laten maken: knuffels met een rits waarin kinderen een briefje in kunnen stoppen. Het is een soort dagboek waarbij verder ook niemand het briefje mag lezen. Daarnaast werkt Dominique met spelletjes zoals Schatgravers, waarbij kinderen hun eigen kwaliteiten kunnen benoemen en zichzelf beter leren kennen. Ook laat ze kinderen tekenen en geeft ze kinderen werkboeken, themakoffers of een powerverhaal mee naar huis. "In mijn praktijk kunnen bepaalde vragen niet worden beantwoord, thuis kan dat soms wel. Op die manier worden de ouders er ook bij betrokken."

Oplossingsgericht werken
Een kindercoach stelt geen diagnose, maar werkt oplossingsgericht: dat is het grootste verschil tussen een kindercoach en een kinderpsycholoog. "Coaching klinkt ook iets laagdrempeliger voor ouders", vertelt Dominique. Uiteindelijk wil ze kinderen meer zelfvertrouwen geven, hun emoties leren begrijpen, hun grenzen laten bepalen en hen leren hoe ze kunnen reageren in bepaalde situaties. "Ik ga altijd uit van het positieve. Soms zeggen ouders tegen me dat ze een klein verschil zien en dat er vooruitgang is. Dat is geweldig om te horen. Het is zo mooi als je de kinderen zo trots ziet met die twinkeling in hun ogen; daar doe je het voor."

Shopbox

Meer berichten