Popkoor Re-Flax gaat meedoen aan het World Choir Games. Foto: Cees van Meerten
Popkoor Re-Flax gaat meedoen aan het World Choir Games. Foto: Cees van Meerten (Foto: )

'Meedoen is nu of nooit'

Popkoor Re-Flax gaat internationaal

Door: Trudy Wehrmeijer

Voor popkoor Re-Flax wordt 2020 een bijzonder jaar. Het koor doet dit jaar mee aan de World Choir Games, die worden gehouden in Antwerpen en Gent. Er doen honderden koren mee en er worden meer dan 20.000 zangers verwacht, afkomstig uit 69 verschillende landen. Re-Flax gaat mee doen in de open categorie.

H.I.AMBACHT – De World Choir Games worden om de twee jaar georganiseerd voor niet-professionele koren en hebben voor de koren een status van een soort Olympische Spelen. Er zijn deelnemers uit de hele wereld. Voor de winnaars worden volksliederen gespeeld en tijdens de slotceremonie is er een vlaggenparade. Het zangfestijn vindt plaats van 4 tot en met 15 juli in Antwerpen en Gent. "Het is al een oude wens van Re-Flax om een keer mee te doen aan de World Choir Games. Re-Flax geeft in maart een voorproefje van deelname De vorige editie was in Zuid-Afrika en dat was voor ons te ver weg en te duur. Maar deze editie is zo dichtbij, dat het voor ons 'nu of nooit' is. Wij doen mee van 11 tot en met 15 juli. Dat betekent dat de koorleden vijf dagen van huis zijn en vijf dagen in een hotel verblijven", zegt koorleider Jeffrey van der Vegt. Hij legt uit dat de koren in verschillende categorieën zingen, die variëren van pop tot gospel en jazz. "Ieder koor schrijft in bij de eigen categorie en stuurt van te voren de nummers in. We mogen maximaal vier nummers zingen en dat mag bij elkaar 15 minuten duren. We denken in ieder geval aan een a capella versie van Arcade van Duncan. We hebben dan immers net het songfestival in Rotterdam achter de rug".

Het enthousiasme spat er bij Jeffrey af. "We weten dat er nog een koor uit Nederland meedoet maar de meeste koren komen van buiten België en Nederland. We zien meedoen echt als een happening en verheugen ons op de sfeer. Het is een internationaal festival maar we hebben allemaal dezelfde taal van de muziek. We willen ook graag meedoen met een friendship-concert met een ander koor. De koren worden daarvoor ingedeeld. En natuurlijk is het fantastisch om onderdeel te zijn van het festival choir, het hele grote koor, dat zingt tijdens de sluitingsceremonie in het Sportpaleis in Antwerpen".

Het meedoen aan de Games kost heel veel geld. De koorleden betalen zelf een deel. "En gelukkig is het openbaar vervoer gratis". Daarnaast organiseert het koor acties en loterijen om de kosten te dekken. Jeffrey blijft er bij: "Het is fantastisch om dat met meer dan 63 zangers mee te maken, samen de sfeer te beleven en andere zangers te ontmoeten. We zijn al een hechte groep en door dit met elkaar te beleven zijn we nog hechter. Het is mooi om ons voor zo'n groot evenement in te zetten; dat we meededen aan Korenslag en daar tweede werden is immers al bijna dertien jaar geleden".

Wie al iets wil zien en horen van de nummers, die Re-Flax gaat zingen op de Choir Games kan terecht op 28 en 29 maart als het koor een concert geeft in Cascade, met daarin een blokje van het repertoire op de Choir Games.

Shopbox

Meer berichten