Wim Helmink: vervlochten met ASWH. Foto: John de Pater
Wim Helmink: vervlochten met ASWH. Foto: John de Pater (Foto: john de pater)

Wim Helmink altijd bezig met ASWH

Jan J. Timmer

Dertig jaar technische spin het web

Een rustige ASWH-week telt voor Wim Helmink 'een uurtje of vijftien'. Meestal redt het bestuurslid Voetbalzaken het niet met dat aantal. De winterstop is zo'n periode van extra drukte.

Hendrik-Ido-Ambacht - Terwijl half Nederland lag uit te buiken van een paar copieuze feestdagen en een al even 'vreetzaam' Oud & Nieuw hield Wim Helmink zich volop bezig met allerlei zaken rondom het eerste elftal van zijn club. "We staan er niet al te best voor in de tweede divisie", zegt hij verwijzend naar de ranglijst waarin ASWH momenteel op een degradatieplek bivakkeert. "Om je te kunnen ontworstelen aan die positie zou je kunnen denken aan het halen van enkele versterkingen. Dat moeten wél voetballers zijn die er meteen stáán en het elftal echt beter maken. Daarover praat ik met technische staf, bestuur, tc en sponsors. En uiteraard met de kandidaat-spelers. Omdat een versterking een investering vergt moet je extra zorgvuldig te werk gaan. Een misser kunnen we ons niet veroorloven. Dat maakt het best 'tricky'."
Over het klappen van de zweep hoeft niemand Helmink nog iets wijs te maken. Zijn conduitestaat van dertig jaar zegt alles. "Ik kwam destijds in het bestuur door toedoen van de toenmalige voorzitter John van Spronsen", vertelt Wim Helmink. "Ik zocht een huis in Hendrik-Ido-Ambacht en vroeg hem om advies. Hij stemde daarmee in op voorwaarde dat ik het bestuur kwam versterken. Dat heb ik gedaan. We hebben ASWH zich in de voorbije dertig jaar zien ontwikkelen van een 'wat lelijk eendje' dat zijn beste jeugdspelers steeds kwijtraakte aan sterkere clubs tot een vereniging die nu in de tweede divisie uitkomt en 'onderweg' zelfs landskampioen werd. Ik zit nu zelf in de fase waarin ik het fijn zou vinden als een jonger iemand mij gaat vervangen. Ik ben nu 65 en het is misschien tijd voor nieuw elan en frisse ideeën. Maar ik besef me ook dat het niet gemakkelijk zal zijn iemand te vinden die er voor de volle honderd procent voor wil gaan. Dat soort mensen worden steeds zeldzamer."

Of ASWH het gaat redden in de tweede divisie? Realist Helmink schat het overlevingspercentage in op 25 procent. "Voetballen op ons huidige niveau smaakt absoluut naar meer", zegt hij. "De sterke tegenstanders, de ambiance, de tv-uitzendingen. Het is mooi om daar deel van uit te maken. Mochten we echter degraderen, dan is dat vooral jammer maar géén ramp. In dat geval gaan we proberen een team samen te stellen dat mee kan draaien in het linkerrijtje van de derde divisie."

Shopbox

Meer berichten