De Cast van Verliefd op Ibiza - de musical.
De Cast van Verliefd op Ibiza - de musical. (Foto: )

Echte liefde kent geen grenzen

Verliefd op Ibiza - de musical

De Redactie

Van het witte doek naar het theater. Verliefd op Ibiza kennen we als een van de meest succesvolle Nederlandse bioscoopfilms aller tijden, maar in 2020 is de gelijknamige musical te zien in de theaters. Een vervolg op de film, met nieuwe personages en meer diversiteit, humor en muziek.

Papendrecht - Verliefd op Ibiza vertelt het verhaal van de familie rondom het vergeten popicoon Lex. Iedereen wordt tijdens een zomer op Ibiza hopeloos verliefd. Op nieuwe gezichten, op oude bekenden, op nieuwe kansen, op waanideeën en op het zonnige Spaanse eiland zelf.

Producent Joep: "Toen Rick Engelkes me vroeg, heb ik meteen gezegd: 'Ik wil het doen, maar dan wil ik het wel anders doen dan de film." Dat wilde Rick ook, en zo hebben Joep en Rick, samen met scriptschrijver Lucas de Waard en componist Rutger de Bekker een geheel nieuw theaterstuk in elkaar gezet. "De vorm is natuurlijk anders en wij hebben muziek", gaat Joep verder. "Ik wilde een soort Modern Family, die serie waarin de personages zich tot de kijker richten, maken. Dus onze personages keren zich af en toe letterlijk naar het publiek en geven dan informatie die ze niet van elkaar horen of weten." Verliefd op Ibiza is een echte feelgoodfilm, maar wel heel eenkleurig: blank en hetero. In deze tijd van alle kleuren wilde Joep liever een regenboogfamilie maken, met ook een transgender en letterlijk wat andere kleuren. Ze hebben er ook letterlijk één grote familie van gemaakt. "Bovendien ben ik er trots op dat wij echt de enige helemaal nieuw gemaakte musical van dit seizoen zijn", aldus Joep.

Een blik op de personages
Acteur Guido vult het verhaal van Joep aan: "Ik vind het heel leuk dat wij weer iets anders neerzetten dan de film, met meer diversiteit en vette muziek. Een nieuw verhaal met een aantal personages die we al kennen. Het is in deze tijd best lastig om nieuwe dingen aan de man te brengen." Guido speelt het personage van Kevin. Kevin is een voetballer en vlogger. Hij heeft een relatie met Elza en gaat samen met haar naar Ibiza om een groot feest te geven, omdat er geruchten gaan dat het niet zo goed gaat in hun huwelijk. Guido sluit af met de mysterieuze uitspraak: "Kevin het type 'stille wateren, diepe gronden' is." Johnny speelt Karla, die op latere leeftijd een vrouw is geworden. "Ik vind het een interessante rol, omdat het heel actueel is en wij mensen een transgender niet altijd goed kunnen plaatsen. Het is natuurlijk geen documentaire over een transgender, maar je ziet wel iemand met bagage, haar worsteling komt naar voren. Ik kijk niet zozeer naar anderen om me te laten inspireren voor deze rol; ik trek gewoon een stekkertje eruit en stop er weer een ander stekkertje in." Mylene speelt Irma, een vrouw van middelbare leeftijd, de beste vriendin van Karla. In het stuk word ze per ongeluk verliefd op een jonge jongen. "Wat ik leuk vind, is dat Irma niet wordt neergezet als een soort cougar, maar dat ze er juist van schrikt dat die verliefdheid haar overkomt. Ze denkt dat ze er geen gevolg aan kan geven, want in haar hoofd kan en mag het allemaal niet", legt Mylene uit.

Een persoonlijke boodschap
Joep sluit af met: "Ik wil, zonder klef te worden, als regisseur wel heel graag de boodschap overbrengen dat iedereen mag zijn wie hij of zij wil zijn. Daarom is het thema echte liefde, want dat is oprecht en objectief. Echte liefde oordeelt niet en kent geen grenzen, dat laten wij zien door de diversiteit, het multiculturele, de transgender in het stuk... Vanuit mijn eigen homoseksualiteit weet ik wat het is om toch altijd als ik ergens binnenkom - ook in Nederland - even te scannen of het oké is dat ik ben wie ik ben." Verliefd op Ibiza staat op dindsag 3 maart in Theater De Willem. Kaarten zijn te koop via www.theaterdewillem.nl.

Cast en crew
De feelgoodmusical wordt geproduceerd door Rick Engelkes Producties (REP). Joep Onderdelinden (Zaai, Expeditie Eiland) tekent voor de regie. Hoofdrollen in de productie worden gespeeld door o.a. Guido Spek (GTST, Into The Woods), vlogger/influencer Laura Ponticorvo, Johnny Kraaijkamp Jr. (The Addams Family, The Producers), Mylene d'Anjou (The Addams Family, Komt een man bij de dokter) en Chris Tates (Heerlijk duurt het langst, My Fair Lady). De liedteksten zijn geschreven door Theo Nijland (winnaar Poelifinario beste cabaretprogramma 2018/19), Leonie van der Klein (schrijft o.a. voor Marco Borsato) en Tjeerd Gerritsen, uit de 'jonge makers hoek' van het toneel.

Shopbox

Meer berichten