Gospelkoor Jesslyn treedt 15 december voor het eerst op in de Lindtsekerk in Zwijndrecht (Foto MvW)
Gospelkoor Jesslyn treedt 15 december voor het eerst op in de Lindtsekerk in Zwijndrecht (Foto MvW) (Foto: )

Eerste optreden Gospelkoor Jesslyn

Mirthe van Wijngaarden

Primeur in Lidtse Kerk

Gospelkoor Jesslyn bestaat officieel nog maar sinds oktober, maar heeft aanstaande zondag al het eerste optreden. Onder leiding van zangcoach en koordirigente Ilona van Grondelle-de Kievit hebben de koorleden de afgelopen maanden nieuw repertoire ingestudeerd. Tijdens het koffieconcert in de Lindtse Kerk zal het koor acht liederen ten gehore brengen.

H.I. AMBACHT/ZWIJNDRECHT - Gospelkoor Jesslyn had eerst een andere naam: Bell'Odie. Begin 2017 werd vrouwenkoor Bell'Odie opgericht en het repertoire bestond voornamelijk uit lichte muziek. Maar concerten bleven uit en afgelopen zomer nam dirigente Ilona van Grondelle-de Kievit een belangrijke beslissing. Ze besloot Bell'Odie te veranderen in een gospelkoor. "In deze regio is er veel behoefte aan pop of geestelijke en klassieke muziek. Met Bell'Odie was het bijvoorbeeld lastig om de keuze van ons repertoire te combineren met andere christelijke concerten. Bij een gospelkoor is er wel die mogelijkheid." Het idee werd besproken met de twee commissieleden en al snel kwam de naam Jesslyn eruit. Die naam betekent 'God ziet en is genadig'.

Maar een koor veranderen in een gospelkoor brengt risico's met zich mee. Eind augustus gaf Ilona een gospelworkshop om te kijken of er interesse was. Er kwamen veel positieve reacties en september was een overbruggingsperiode. Ilona: "Ik wist dat ik met deze beslissing mensen kon verliezen. Maar je moet een gokje durven wagen. Er zijn inderdaad wat koorleden vertrokken, maar ik heb er ook nieuwe voor in de plaats gekregen." In oktober ging gospelkoor Jesslyn officieel van start.
Het was een nieuwe uitdaging voor Ilona als dirigente. "Bij Jesslyn heb ik veel motivatie en inspiratie en dat miste ik soms bij Bell'Odie. En als de dirigent geen inspiratie heeft, dan gaat er iets mis. Maar nu zijn er veel meer wegen te bewandelen en kunnen we ergens naartoe werken." Toen het gospelkoor dan ook werd gevraagd voor het koffieconcert, was dat het bewijs voor Ilona dat ze de juiste beslissing had genomen. "We zijn nu met een leuke groep waarbij alle neuzen dezelfde kant op staan. De eerste maanden stonden vooral in teken van repertoire opbouwen en het toewerken naar het concert. Het was even wennen, maar inmiddels heeft iedereen zijn plekje gevonden. Er is eenheid en het koor heeft een mooie klank." Glunderend vertelt Ilona dat er vanaf januari meer uptempo gewerkt gaat worden, want er staan voor 2020 al meerdere concerten in de agenda.
Zondag 15 december om 12:00 uur treedt gospelkoor Jesslyn op tijdens het koffieconcert in de Lindtse Kerk in Zwijndrecht. Er wordt een mix van en gospel- en kerstmuziek ten gehore gebracht, bijvoorbeeld 'Keep Your Lamps' en 'There is Faint Music'. Daarnaast zijn geïnteresseerden welkom om te kijken bij een repetitie. De repetities vinden elke dinsdag plaats van 20:00 tot 22:00 uur in de Open Hof Kerk in Hendrik-Ido-Ambacht.

Shopbox

Meer berichten