Klein idee, grote dankbare gevolgen

Gerry Dekker

Regio - Dit contact ontbreekt vooral tijdens de feestdagen, want de realiteit is tijdens de feestdagen echter hartverscheurend. Esther Stolk, werkzaam in het Ikea Ziekenhuis in Rotterdam, ziet namelijk in deze periode de omgekeerde wereld: "Ik zie dat ouderen die een geplande operatie moeten onder gaan, zich graag met kerstmis laten opnemen, zodat ze met deze dagen niet alleen thuis hoeven te zijn. Op deze manier krijgen ze tijdens het diner in het ziekenhuis de kerstsfeer mee, in plaats van thuis alleen hun boterham te eten als kerstontbijt."

Stel je eens voor: lange tafels, met heerlijke gerechten en mensen die gezellig met elkaar proosten en daarbij mooie gesprekken voeren. Het bracht Esther en haar vriendin Josetta van Houdt op het idee om een thuisdiner te verzorgen voor mensen die nog zelfstandig wonen, maar wel ervaren dat het leven alleen eenzaam kan zijn. Verpleegkundigen van de thuiszorg in Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht werden benaderd, omdat zij bijna dagelijks met deze mensen bezig zijn. "Mijn eettafel heeft 6 stoelen, dus we dachten als we 20 brieven zouden versturen we dit wel éénmalig konden organiseren", aldus Esther. Maar tot de verbazing van Esther en Josetta meldden zich maar liefst 14 ouderen zich aan, waardoor ze het moesten verdelen over twee avonden!

Tijdens het kennismakingsgesprek gaven de meeste ouderen aan dat zij moeite hebben met het afhankelijk zijn. Ouderen kunnen niet meer zo makkelijk het huis uit om bijvoorbeeld naar de supermarkt te gaan. "Dat maakt het dat de dagen thuis zo lang duren, zeker als je dan ook niemand spreekt", verteld een van de ouderen.

De eerste avond was op 19 november. Na het eerste glaasje wijn was het ijs gebroken en werd het een avond van hele mooie gesprekken onder genot van heerlijke gerechten. Gerechten die hun terugnamen in de tijd zoals oud Hollandsche stamppotten, oma's gehaktballen en verse griesmeelpudding met bessensap. Daarbij gaat een grote dank uit naar de Albert Heijn in Hendrik-Ido-Ambacht, alsmede naar Plus Volgerlanden die een groot deel van de boodschappen hebben gesponsord. Bloemenwinkel Bloemen met Liefde zorgde voor bloemen voor op tafel.

Maar deze prachtige avond werd nog mooier. Dankbaar dat ze dit nog mochten meemaken, spraken de ouderen met elkaar af om nog eens samen te komen. Op de 2e avond wilden de ouderen al niet meer naar huis, al kwam dat misschien ook door het advocaatje met slagroom!

Al die positieve reacties hebben Esther en Josetta doen besluiten om nog een uitje te organiseren. De ouderen in Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht kunnen binnenkort een uitnodiging verwachten voor een lunch of een high-tea!

Shopbox

Meer berichten