Bas Kooij nam de taak op zich om Ohio en Kwint aan mensen en kinderen te laten wennen.
Bas Kooij nam de taak op zich om Ohio en Kwint aan mensen en kinderen te laten wennen. (Foto: )

Boek over Ambachtse alpaca's

Trudy Wehrmeijer

'Wollige verhalen'

Ohio en Kwint, de twee alpaca's van het Jeugdspeelpark hebben hun eigen boek. Vrijwilliger Bas Kooij loopt al meer dan een jaar met de twee dieren door Ambacht. In naam van Ohio schreef hij al die tijd hun avonturen op de eigen Facebookpagina van het tweetal. Die verhaaltjes zijn nu gebundeld in en boek.

H.I.AMBACHT – 'Wollige verhalen' heet het boek, waarin Bas Kooij de verhalen van Ohio heeft opgetekend. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Jeugdspeelpark overhandigde hij het eerste exemplaar aan Trees Dammers, de beheerster van het Jeugdspeelpark. Natuurlijk waren Ohio en Kint daarbij zelf aanwezig. Voor de gelegenheid hadden ze zelfs een rode strik om.

Bas Kooij vertelt de aanwezigen, dat de alpaca's een schenking zijn van Wessel Haksteeg, de voorzitter van het bestuur, vorig jaar bij de opening van het Jeugdspeelpark. Al snel bleek echter dat de alpaca's verre van gesocialiseerd waren. Bas kooij nam de taak op zich om Ohio en Kwint aan mensen en kinderen te laten wennen. Hij begon met wandelingetjes door het Jeugdspeelpark maar hij wandelt inmiddels bijna dagelijks met de dieren door het dorp. Hij maakt er een sport van om daarbij allerlei locaties aan te doen. "De dieren zijn zindelijk", zo legt hij uit 'en dat betekent dat ik ongeveer drie uur met ze rond kan wandelen zonder dat ze hun behoefte hoeven te doen". De dagelijkse wandelingen helpen ook om de nagels van de twee kort te houden. De dieren kennen hem en weten dat ze iets te eten krijgen als hij op zijn klompen aan komt lopen.

Bas vertelt dat Ohio- de grootste van de twee – altijd voorop loopt en dat Kwint daar een beetje achteraan sukkelt. Hij is begonnen om tijdens de wandelingen door het dorp foto's te maken. "De verhaaltjes daarbij ontstonden vanzelf. Zo was er ook een bezoek aan het gemeentehuis, waar de echtgenoot van een van de bestuursleden werkt. Bas: "Er werden foto's gemaakt en die werden massaal gedeeld". Bas schrijft de verhaaltjes en foto's van de verschillende bezoeken aan bedrijven en instellingen uit naam van Ohio en plaatst die op de eigen Facebookpagina van Ohio en Kwint. Inmiddels hebben de dieren meer dan 1500 volgers. Bas is volgens Ohio een OH, oftewel een van Onze Helpers. Ook de mensen van Syndion, die op het Jeugdspeelpark helpen horen tot de OH's van de alpaca's.

Bas Kooij heeft 58 verhaaltjes en foto's gebundeld in een vrolijk en fraai uitgevoerd boekje, dat 131 pagina's telt. Al lezende blijkt dat de dieren al op veel plaatsen in het dorp zijn geweest, variërende van de bibliotheek en Cascade tot De Schoof en de Markt. Ze waren aanwezig op het Foodtruckfestival, bij de avondvierdaagse en op een stembureau. Het levert vrolijke en soms hilarische verhaaltjes op.

De eerste druk van het boekje telt 75 exemplaren en kost 17,95. Het boekje is verkrijgbaar bij het Jeugdspeelpark of kan worden besteld via www.jeugdspeelpark.nl. De opbrengst gaat naar het Jeugdspeelpark.

Shopbox

Meer berichten