Op deze ansichtkaart uit 1968 ziet u in de verte een camping langs de oever van de Waal in de Achterambachtseweg.
Op deze ansichtkaart uit 1968 ziet u in de verte een camping langs de oever van de Waal in de Achterambachtseweg. (Foto: )

Een Ambachtse camping

Arie Verhoeven

Ambachtse vertellingen, afl 129

Hopelijk heeft de artikelenserie over de Ambachtse vlascultuur u niet verveeld. Ik kreeg regelmatig reacties van mensen voor wie dit stukje geschiedenis vrij onbekend was. Ons dorp is in die 150 jaar ingrijpend veranderd … ten goede. Ambacht is een welvarend dorp geworden en heeft de ellende van het vlasserijverleden ver achter zich kunnen laten.

H.I.Ambacht - Zouden de vlasarbeiders van 1875 zich hebben kunnen indenken dat er nog eens een recreatiecamping zou komen op de plek waar zij 'in het zweet huns aanschijns' hun karige boterham verdienden? Op de ansichtkaart uit 1968 bij dit artikel ziet u in de verte een camping langs de oever van de Waal in de Achterambachtseweg. Wanneer u de foto bekijkt herkent u het plekje misschien wel al moet ik onmiddellijk zeggen dat de camping er niet zo lang is geweest en daar intussen al weer meer als 30 jaar weg is.

Nieuw bestemmingsplan

De caravans en tenten staan op een perceel grond achter de voormalige boerderij De Rossenburg, vroeger o.a. een vlasserij. Zo rond 1965 besloot de toenmalige eigenaar van de boerderij om zijn vlasserijbedrijf te liquideren omdat het bedrijf niet meer lonend was. Gelet op de gunstige ligging van het terrein langs de Waal kwam bij hem de gedachte op om hier een camping te beginnen. Ook een bijbehorende boomgaard leek geschikt om als camping te worden ingericht. Hij nam hiertoe contact op met de gemeente, die bereid bleek hem te helpen door een nieuw bestemmingsplan vast te stellen dat de camping zou mogelijk maken. De camping zou maximaal 55 standplaatsen krijgen en er moest een kantine en kampwinkel bij komen. In de vroegere vlasloods zouden sanitaire voorzieningen worden ondergebracht.


Van de baan

Helaas ontmoette hij de provincie op zijn weg, die een camping op die plaats helemaal niet zag zitten. Een camping zou een ontsiering van het landschap betekenen. Bovendien vond men dat de fraaie Waaloever beschermd moest worden. Ook was de Waal in die tijd nog ongeschikt voor zwemwater. Daarbij speelde vermoedelijk ook dat er in die tijd plannen bestonden om een belangrijke verbindingsweg aan te leggen tussen de Hendrik Ydenweg en de Rotterdamseweg in Ridderkerk, de zgn. T99. De eigenaar procedeerde tot de rijksoverheid toe. Die koos echter partij voor de provincie, zodat een camping definitief van de baan was. De hierbij afgedrukte ansichtkaart uit 1968 toont aan dat onze dorp toch enige jaren een camping op het grondgebied heeft gehad. Van 1966 tot ca 1986/87 heeft de camping gefunctioneerd met aanwezigheid van de belangrijkste voorzieningen, die daarbij werden vereist.

Wilt u reageren? Bel 06-22130438 of stuur een mail naar: hiaverhoeven@kliksafe.nl)

Shopbox

Meer berichten