Links staat wethouder Ralph Lafleur, rechts landelijk campagneleider Lodewijk van Noort.
Links staat wethouder Ralph Lafleur, rechts landelijk campagneleider Lodewijk van Noort. (Foto: )

Ambacht doet mee met Direct Duidelijk

Door Trudy Wehrmeijer

Bijna iedereen heeft wel eens een brief van de overheid of een instantie gehad, die men enige malen moest lezen om te begrijpen wat er staat. Bij brieven van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht moet dit niet meer gaan voorkomen.

H.I.Ambacht - De gemeente doet als eerste van de Drechtsteden mee met het project Direct Duidelijk van de overheid. Vorige week ondertekende wethouder Ralph Lafleur, die communicatie in zijn portefeuille heeft, een document daarvoor.

Meer aandacht

De gemeente is al enige tijd met het project bezig. Een aantal ambtenaren traint en coacht de collega's om in brieven naar Ambachters duidelijke en heldere taal te gebruiken. "Heel belangrijk", zo vindt Lafleur. Hij wijst erop dat de gemeente al enige jaren extra aandacht geeft aan het taalgebruik in brieven. "Maar het kan altijd beter. Anderhalf jaar geleden kreeg ik een brief ter ondertekening voorgelegd, die ik zelf niet snapte Dat was voor mij het teken dat we er nog meer aandacht aan moeten geven. Het moet beleid zijn dat de overheid duidelijk communiceert".

Een gewoonte

De landelijke campagneleider Lodewijk van Noort hield de aanwezige ambtenaren voor dat voor veel mensen het taalgebruik van de overheid vaak te moeilijk en te dubbelzinnig of juist te vaag is. "Duidelijk schrijven moet in de organisatie een gewoonte worden. De lezer moet bijvoorbeeld meteen zien waar de tekst over gaat, wat het doel is en waarom hij de tekst moet lezen. Het helpt als de belangrijkste boodschap direct in de eerste alinea staat. Het indelen in alinea's en het gebruiken van tussenkopjes helpt daarbij."

Naast deze tips staan er op de site directduidelijk.nl nog veel meer tips voor duidelijk en direct taalgebruik.

Shopbox

Meer berichten