De Vlaamse Gaai voelt zich prima thuis in onze omgeving
De Vlaamse Gaai voelt zich prima thuis in onze omgeving (Foto: PR)

Gaaien leggen wintervoorraad aan

Cornelis Fokker

Dit jaar opvallend veel gaaien

H.I. Ambacht - De gaai, ook wel Vlaamse gaai genoemd, is een kleurrijke verschijning die ook in Ambacht voorkomt. In menig (groene) tuin zal deze beigebruine vogel, met opvallende blauwzwarte tekening op de vleugel, al wel zijn langsgekomen. Van oorsprong is deze gekleurde kraaiachtige helemaal geen vogelsoort van de bebouwde omgeving, en was het meer een bosvogel.

Ze hebben zich in de loop van de jaren echter steeds meer aangepast, zodat je ook in Ambacht niet meer raar op hoeft te kijken als je een gaai tegenkomt. Of hoort natuurlijk, want de roep van deze soort is een kenmerkend 'gaaien', waar hij ook zijn naam aan te danken heeft. Dit jaar zijn opvallend veel gaaien in het land. Vanaf september kwamen vanuit Oost-Nederland duizenden gaaien naar het westen getrokken. Groepen gaaien waren dagen later ook over Ambacht te zien. Een fenomeen wat ongebruikelijk is voor deze soort, aangezien het eigenlijk standvogels zijn die niet trekken. De trek die dit najaar heeft plaatsgevonden, komt waarschijnlijk door een gebrek aan voedsel elders in Europa. Gaaien zijn dan wel alleseters, maar in het najaar zijn eikels en andere noten de belangrijkste voedselbron. Op dit moment zijn alle gaaien dan ook driftig bezig om een stevige wintervoorraad aan te leggen. Eikels en andere noten worden verzameld en overal weggestopt. Ook pinda's uit slingers zijn geliefd. Onder het gras, tussen wat takjes; overal weten ze wel een plekje te vinden om het voedsel te verstoppen. Een fascinerend gezicht om gaaien zo bezig te zien. En de kunst moet natuurlijk dan nog voor ze komen, want weken later moeten ze het weer feilloos terug weten te vinden. Daar blijken ze overigens heel goed in te zijn, alhoewel ze natuurlijk nooit alles terugvinden.

Op die manier dragen ze hun steentje weer bij aan de verspreiding van allerlei bomensoorten. De gaaien uit het oosten hebben zich nu vermoedelijk bij 'onze' gaaien gevoegd. Als ze de winter overleven, zullen ze vermoedelijk wel stilletjes vertrekken. Aangesterkt door de heerlijke Ambachtse eikel.

Shopbox

Meer berichten