Het nieuwe 25 meter lange zwembad is maar liefst vijf banen breed.
Het nieuwe 25 meter lange zwembad is maar liefst vijf banen breed. (Foto: )

Nieuwe zwembad De Louwert is geopend

Door Trudy Wehrmeijer

Het nieuwe zwembad De Louwert is vrijdag officieel geopend. Zaterdag konden Ambachters een kijkje nemen in het nieuwe bad. Het zwembad is (na de toespraken) geopend met een demonstratie van de Reddingsbrigade.

H.I.AMBACHT – Een kleine vijftig jaar nadat het oude zwembad – toen mede dankzij de erfenis van mevrouw Spoor – de deuren opende, kunnen Ambachters nu in en nieuw en modern zwembad zwemmen en spelen. Deze keer kon het nieuwe bad er komen dankzij een royale bijdrage van het CAI-fonds. Dit fonds beheert de gelden, die ter beschikking kwamen na de verkoop van het plaatselijke CAI-net aan Caiway.

Openingstoespraak

Burgemeester Jan Heijkoop haalde in zijn openingstoespraak aan dat duizenden Ambachtse kinderen de afgelopen vijftig jaar zwemmen hebben geleerd in De Louwert. Nog steeds biedt de gemeente schoolzwemmen aan. Wekelijks komen er in het zwembad 56 klassen schoolzewemmen en jaarlijks halen 750 kinderen een zwemdiploma. Daarnaast zijn er speciale zwemuren voor vele doelgroepen en vinden in het zwembad activiteiten plaats van de Reddingsbrigade en de Duikersvereniging. Het meest in het oog springt het nieuwe 25 meter lange zwembad, dat maar liefst vijf banen breed is. Ook heeft het nieuwe bad een duikkuil. De zwembond heeft het bad goedgekeurd voor lokale zwemwedstrijden. Ook zouden er lokale waterpolowedstrijden kunnen worden gehouden. Naast het grote bad is er een kleiner instructiebad met een beweegbare bodem. Dankzij die bodem kan de diepte van het bad variëren van 60 centimeter tot twee meter. Voor de fun is er naast dit bad nog een bubbelbad en voor de allerkleinsten een peuterbad met een miniglijbaan. Veel enthousiasme bij de jeugd zal ook de nieuwe glijbaan opleveren. Tijdens de afdaling zijn er allerlei lichteffecten mogelijk, die zwemmers zelf kunnen kiezen.

Vernieuwingen

Wat opvalt dat in de nieuwe Louwert de voor veel zwembaden zo kenmerkende chloorlucht er nauwelijks is. Toch is het zwembad niet chloorloos. De chloor wordt echter niet meer aangevoerd maar ter plekke met behulp van zout in kleine hoeveelheden gemaakt. Het zwembad wordt verwarmd met twee enorme warmtepompen en honderden zonnepanelen op het dak wekken een flink deel van de benodigde elektriciteit op. Opvallend is ook het horecagedeelte. Vanachter een grote glazen wand kunnen bezoekers onder het genot van een drankje de verrichtingen in de baden gadeslaan. Een deel daarvan is ook geschikt voor de zwemmers zelf. Zij kunnen vanuit het instructiebad of vanuit het buitenbad naar de horeca lopen om en drankje of een patatje te halen. Deze opzet past ook in de filosofie van Sportfondsen, nieuwe exploitant van het zwembad. "Wij kijken erg naar de bruikbaarheid en het combineren van functies. We willen een zwembad zijn waar mensen graag komen, niet alleen voor zwemlessen maar ook voor allerlei activiteiten", aldus de heer Knevel van Sportfondsen. Hij beloofde ook ruime aandacht in De Louwert voor verschillende doelgroepen.

Bij de opening van het zwembad was er ook een groot applaus van alle medewerkers van het zwembad voor manager Henk Schreurs (65). Hij heeft ervoor gekozen niet mee te gaan naar de nieuwe exploitant en gaat met pensioen.

Shopbox

Meer berichten