'Op zoek naar Freddie', gemaakt door basisschool SOL Krommeweg-Admiraal. (Foto: Cees van Meerten, FotoExpressie).
'Op zoek naar Freddie', gemaakt door basisschool SOL Krommeweg-Admiraal. (Foto: Cees van Meerten, FotoExpressie). (Cees van Meerten FotoExpressie)

Première speelfilm Bron van Talent

Door Mirthe van Wijngaarden

Vorige week woensdag ging in Cascade de speelfilm 'Op zoek naar Freddie', gemaakt door basisschool SOL Krommeweg-Admiraal, in première. Kinderen uit groep 5 tot en met 8, drie docenten en hulpouders hebben maandenlang gewerkt aan de Bron van Talent-film.

H.I. AMBACHT – Het is inmiddels al de achtste editie van Bron van Talent. Eerder volgden bijvoorbeeld al talentenpresentaties, een Junior Bronfestival en musicals. Dit jaar – en tevens komend jaar – werd het in de vorm van een speelfilm gegoten. Begin vorig schooljaar schreef meester Roald van der Laan het script van de speelfilm 'Op zoek naar Freddie'. Van de meer dan honderd auditievideo's werden er 24 castleden gekozen. Maar er werden ook figuranten en crew-leden geselecteerd. "In februari gingen de eerste opnames van start en dat was een grote logistieke operatie", vertelt Roald. Zo moest er passende kleding en attributen worden gezocht en werden de woensdagmiddagen en soms de weekenden gebruikt als opnamedagen. Na elke opnamedag werden de opgenomen scènes direct door Roald gemonteerd. "Het is niet te omschrijven hoeveel werk ik in de film heb gestopt", lacht hij. Juffen Aletta van Pelt en Richelle Schot hebben de kinderen gecoacht bij het acteren en zingen. Aletta: "Cultuur is zo belangrijk op onze school; cultuur is leven. En we zijn zo trots dat we de kinderen dit mee kunnen geven. Het is een tastbare herinnering voor later."

Talentenjacht

De film gaat over een klas die een talentenjacht houdt, maar dat gaat niet zonder tegenslagen of avontuur. 'Freddie' staat symbool voor Queen-zanger Freddie Mercury. Roald: "Freddie stond bekend als een verlegen, teruggetrokken persoon die zelden interviews gaf, maar op het podium kon hij met gemak die verlegenheid opzijzetten. Dat vond ik een interessant uitgangspunt voor de film."

"Iedereen mag er zijn, iedereen hoort erbij"

Première

Tijdens de première spat het enthousiasme er bij iedereen af. Leerlingen, docenten en ouders gaan gekleed in galakleding op de foto bij de speciale banner en er worden feestelijke drankjes geserveerd. De kinderen die in de film spelen, doen maar al te graag hun verhaal. Zo vertelt de tienjarige hoofdrolspeelster Anouk dat ze voor het eerst voice-overs moest inspreken, maar ook dat ze in een bepaalde scène een barbiepop niet naar haar zogenaamde zus in de film durfde te gooien. In het echte leven zijn de twee meisjes inmiddels goed bevriend, terwijl dat in de film niet het geval is. Een ander cast-lid dat alle zoetsappige weetjes over de opnames weet te vertellen, is Abel. Hij roept tijdens zijn verhaal nog even een ander cast-lid erbij, Amber. Zij heeft nog een mooie achterliggende boodschap van de film: "Iedereen mag er zijn, iedereen hoort erbij." Minutenlang vullen ze de tijd met anekdotes en cliffhangers, terwijl ze stralend vertellen hoe trots ze zijn op het eindresultaat. "Het is magisch om te zien hoe de meester en juffen dit voor elkaar krijgen. Zij verdienen een dik applaus", glimlacht Abel.

Shopbox

Meer berichten