Robotarm heeft Statenbijbel af


Peter Schoon bekijkt samen met wethouder Piet Sleeking een van de papierrollen. (Foto: Jarko Witte- van Leeuwen)
Peter Schoon bekijkt samen met wethouder Piet Sleeking een van de papierrollen. (Foto: Jarko Witte- van Leeuwen) (Foto: )

Robotarm heeft Statenbijbel af

De robotarm op het Hof in Dordrecht heeft zijn werk volbracht. Hij heeft de volledige Statenbijbel uitgeschreven en gekalligrafeerd. Begin oktober zette de arm het laatste woord 'amen' op papier. Wethouder Sleeking heeft vanochtend de beschreven papierrollen in ontvangst genomen.

REGIO - Koning Willem-Alexander zette op 10 november 2018 de robotarm in werking. Dat gebeurde bij de start van Ode aan de Synode; een half jaar waarin Dordrecht stilstond bij de Synode van Dordrecht, een belangrijke kerkvergadering in 1618 die grote invloed had op de Nederlandse taal, cultuur en politiek. Uit handen van museumdirecteur Peter Schoon nam wethouder cultuur Piet Sleeking vanochtend de papierrollen met daarop de Statenbijbel in ontvangst. Uniek noemde de wethouder het dat de installatie voor het eerst in Nederland te zien was. "Deze robotarm is een prachtige combinatie van aandacht voor onze bijzondere geschiedenis en innovatie. Dat past helemaal bij de stad Dordrecht: geworteld in het verleden, gericht op de toekomst", aldus Sleeking.

Wegens succes verlengd

Eigenlijk zou de robot tot juni 2019 in Dordrecht blijven, maar wegens succes werd dat in ieder geval verlengd tot en met september. 'De robotarm is een echte publieksfavoriet gebleken. Dagelijks was er aanloop van vele geïnteresseerden en maakten passanten foto's. Mooi dat we dit hebben kunnen doen voor de stad', zegt Peter Schoon, directeur Dordrechts Museum en Het Hof van Nederland. Door technische storingen bleef de arm ook een aantal keer stilstaan. Dat leverde geen grote problemen op, de arm zette begin oktober het laatste woord 'amen' op papier en kwam definitief tot stilstand.

Installatie keert terug

Nu de robotarm klaar is, keert hij terug naar zijn thuishaven in Duitsland. De papierrollen – het levenswerk van de robot – worden opgenomen in de collectie van Het Hof van Nederland, het museum dat aandacht besteedt aan belangrijke gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis, die in Dordrecht plaatsvonden. De rollen kunnen in de toekomst gebruikt worden bij tentoonstellingen. Bios

bible

, zoals de robotarm eigenlijk heet, is een project van het Duitse kunstenaarscollectief robotlab. Met steun van het Nederlands Bijbelgenootschap en andere partners werd de installatie door het Dordrechts Museum voor het eerst naar Nederland gehaald.

Over de robotarm

Met bios

bible

riep het Duitse robotlab de vraag op of machines het vermogen hebben om heilige, religieuze objecten te creëren. Welke deel van de waarde van het object wordt gecreëerd door de robot en welk deel nog door de mens? De titel verwijst naar het basic input output system. Dit is het centrale systeem van een computer. Het heeft dus een elementaire functie voor de robot – zoals de heilige schrift die kan hebben voor de mens.

Shopbox

Meer berichten