Het vrijwilligerswerk geeft Taco veel plezier en voldoening. (Foto: Cees van Meerten/FotoExpressie)
Het vrijwilligerswerk geeft Taco veel plezier en voldoening. (Foto: Cees van Meerten/FotoExpressie) (Cees van Meerten FotoExpressie)

UVV-vrijwilliger aan het woord: Taco van Koesveld

Door Heleen Versprille

De Unie Van Vrijwilligers (UVV) vindt het belangrijk om mensen die dat nodig hebben te helpen en te ondersteunen. UVV Hendrik-Ido-Ambacht is een grote en actieve afdeling met ca. 350 vrijwilligers. Mannen, vrouwen, jong en oud; iedereen is welkom bij de UVV om zich in te zetten voor de ander.

H.I. AMBACHT - Kort nadat Taco van Koesveld met zijn echtgenote van de Veluwe naar Ambacht verhuisde, besloot hij lid te worden van mannenkoor 'Excelsior' zodat hij mensen leerde kennen. Al snel daarna meldde hij zich als vrijwilliger aan bij de UVV, inmiddels ruim 4 jaar geleden. "Vrijwilligerswerk zit in mijn bloed, mijn ouders waren actief als vrijwilliger dus ik ben het van huis uit gewend. Ook in mijn vroegere woonplaats Putten heb ik verschillende vrijwilligersbaantjes gehad", vertelt Taco. Op zaterdagmorgen verwelkomt hij bewoners en gasten uit de buurt in het restaurant van De Sophiastaete. Daar is iedereen van harte welkom voor een kop koffie of soep, een borreltje of een biertje. "Ik vind het fijn als mensen het naar hun zin hebben en zich op hun gemak voelen. Het is gezellig om met elkaar te eten, wat te kletsen of een spelletje te doen. Als vrijwilliger moet je oog hebben voor wat mensen leuk vinden en hen bij activiteiten betrekken. Het is echt niet nodig om thuis te blijven zitten, er is hier altijd wat te doen." Taco zorgt ook voor het onderhoud van het dakterras van De Sophiastaete en voorziet de bloembakken aan de gevel van mooie, bloeiende planten. "Het ziet er gezellig en verzorgd uit, daardoor wordt het dakterras tegenwoordig veel vaker gebruikt. De bewoners waarderen dit echt."

Ambassadeur

Die waardering blijkt wel uit de titel die Taco kreeg; hij mag zich 'Ambassadeur van Rhiant en De Blije Borgh' noemen. Als huurder voelt hij zich betrokken bij zijn buren en hun gezamenlijke woonomgeving. Hij zorgt ervoor dat de hal en de fietsenkelder er netjes uitzien en helpt als klusjesman zijn medebewoners. Taco: "De klusjes bij de mensen thuis doe ik samen met een collega-vrijwilliger. Het gaat dan bijvoorbeeld om het vervangen van een lampje of het verhelpen van een klein defect. Het is natuurlijk fijn als je dit niet altijd aan familieleden hoeft te vragen. En of het allemaal nog niet genoeg is, geeft Taco iedere dinsdag Nederlandse les aan een groep volwassenen. Als oud-docent geniet hij ervan om weer voor de klas te staan. "Deze leerlingen zijn super gemotiveerd, dat is zo leuk. Het vrijwilligerswerk geeft mij veel plezier en voldoening. Ik heb afwisselend en dankbaar werk."

Interesse

Bent u geïnteresseerd in het werk van de UVV-vrijwilligers en wilt u graag meer weten over alle activiteiten? Kijk voor meer informatie op de website www.uvv-hia.nl. Hier vindt u ook de vacatures en contactgegevens.

www.uvv-hia.nl

Shopbox

Meer berichten