Bevers laten zich zelden zien overdag, maar soms zitten ze bovenop hun burcht wat uit te rusten. (Foto: Cornelis Fokker).
Bevers laten zich zelden zien overdag, maar soms zitten ze bovenop hun burcht wat uit te rusten. (Foto: Cornelis Fokker). (Foto: )

Knagers rondom Ambacht

H.I. AMBACHT - Ambacht ligt strak langs de Noord. Deze rivier is niet alleen een belangrijke verbinding voor vissen om van A naar B te komen, maar ook een zoogdier maakt gebruik van de rivier: de bever. Het grootste knaagdier van Europa die je in de Ambachtse natuurgebieden langs de Noord, zoals de Crezéepolder, kan tegenkomen. Heel af en toe kom ik er eentje tegen, en enkele weken geleden zag ik zelfs twee 'koppen' achter elkaar aanzwommen. Tijdens het zwemmen zie je uitsluitend de kop die ze boven water houden en is het meeste van de soms 30 kg zware beesten niet te zien. Met zwemvliezen in de achterpoten kunnen deze dieren, met een bruine vacht en een lange afgeplatte staart, prima zwemmen.

Nadat in 1826 de laatste bever in Nederlands is doodgeschoten, werden in 1988 bevers uitgezet in de Biesbosch. Daar gedijde de bever goed en heeft zo via de rivier ook het Ambachts grondgebied bereikt. Ze doen het hier uitstekend en voedsel is in overvloed. In de zomer eten ze met name (water)planten, in de winter vooral ook schors van wilgen en populieren. Met hun scherpe voortanden, die continu doorgroeien vanwege de slijtage, kunnen ze hele boomstammen doorknagen. Deze bomen hebben een kenmerken knaagpatroon, maar uiteindelijk bezwijken ze meestal. Dat is bijvoorbeeld gebeurd met twee populieren in het rijtje bomen langs de Oostmolendijk, in de Crezéepolder.

Voedsel is dus genoeg aanwezig langs de Noord. Op Ambachts grondgebied is dan ook minimaal één burcht aanwezig. Een grote, holle berg takken die bereikbaar is via een ingang onderwater. Zo'n burcht heeft een natte kamer, waar de bever zijn vacht droog schudt, en een droge kamer. Deze laatste kamer is hoger gelegen en is met houtsnippers gestoffeerd. De jonge bevers die daar afgelopen zomer zijn groot gebracht zullen ondertussen ook al aan het zwerven en knagen zijn geslagen. Het meeste knaagwerk doen ze echter 's nachts, en zelden zie je dan ook een bever overdag. Een enkele keer heb je echter het geluk om deze knagers, die in een nacht een boom om kunnen halen, tegen te komen.

Heeft u vragen, zelf wat onbekends gezien of andere opmerkingen? Mail dan gerust: cornelisfokker@gmail.com

Shopbox

Meer berichten