Foto van het Historisch Genootschap uit 1982 met wethouders, burgemeester, gemeentesecretaris, en diverse raadsleden. Mevrouw Kampers was toen wethouder en er staan ook enige vrouwelijke raadsleden op. Mevrouw Ubaghs is later burgemeester in Standdaarbuiten geworden.
Foto van het Historisch Genootschap uit 1982 met wethouders, burgemeester, gemeentesecretaris, en diverse raadsleden. Mevrouw Kampers was toen wethouder en er staan ook enige vrouwelijke raadsleden op. Mevrouw Ubaghs is later burgemeester in Standdaarbuiten geworden.

De maand van de geschiedenis

Koffie met . . . Arie Verhoeven

Door Trudy Wehrmeijer

Oktober is de maand van de geschiedenis. Ook de bibliotheek schenkt daar aandacht aan. Arie Verhoeven van het Historisch Genootschap komt tijdens de wekelijkse ochtend 'Koffie met . . . ' op donderdag 31 oktober praten over: Zij/Hij.

H.I.AMBACHT - Het thema van de maand van Geschiedenis is dit jaar "Zij/Hij". Arie Verhoeven zal met zijn verhaal hierop inhaken. Hij gaat vooral in op de invloed van het vrouwenkiesrecht, dat dit jaar ook 100 jaar oud is. Onder druk van revolutionaire bewegingen werd in 1919 een wet voor algemeen kiesrecht aangenomen in Nederland en hadden mannen en vrouwen vanaf eind september 1919 het recht om te kiezen en gekozen te worden. Arie Verhoeven onthult alvast dat er in ondanks deze wet in H.I.Ambacht decennia lang niets veranderde. Pas in 1971 kwam de eerste vrouw in de Ambachtse gemeenteraad. Wel hadden al veel eerder vrouwen invloed op het toenmalige dorpsleven, zoals bijvoorbeeld verloskundige mevrouw Stehouwer-Verbeek. Zij was van 1941 tot 1986 vroedvrouw in het dorp en hielp in die jaren meer dan 5000 kinderen ter wereld. Tijdens de gratis koffieochtend vertelt hij er meer over.

Bibliotheek

De bibliotheek haakt ook in op de maand van de geschiedenis en het thema van deze maand. Diny Wolterink van de bieb legt uit dat de bibliotheek op de boekentafels probeert een veelzijdige blik te geven op verleden en heden, waarbij er deze maand het vrouwelijk perspectief voorop staat. De lezing past ook in het streven van de bibliotheek om dwarsverbanden te leggen met andere organisaties. Diny Wolterink: "Tijdens de koffieochtenden proberen we vaak andere organisaties aan het woord te laten komen, denk naast het Historisch Genootschap aan de organisatie HIP maar ook de Blije Borgh over dementievriendelijk en het wijkteam, dat over hun werk vertelt. We willen als bibliotheek niet alleen een plek zijn waar je boeken leent maar ook een ontmoetingsplek zijn in het dorp en de plaats waar iedereen kennis en informatie kan halen. Als organisaties een thema hebben, zorgen wij als bieb voor extra informatie. Mensen kunnen hier gratis een boek, krant of tijdschrift komen lezen of gebruik maken van internet. Zo kunnen we als bieb ook een rol spelen in het voorkomen van eenzaamheid". Om een helpende hand te bieden bij praktische vragen rond het omgaan met een computer zitten er iedere dinsdagmorgen twee vrijwilligers paraat. "Maar je kunt hier ook voor weinig geld even iets printen". Waar al die activiteiten misschien vooral op wat oudere mensen zijn gericht verwelkomt de bieb maandelijks op vrijdag de allerjongsten. "Van 10.30 tot 11.15 zijn alle kinderen van 0-2 jaar welkom. De eerstvolgende keer is vrijdag 25 oktober en dan vertelt kinderfysiotherapeut Ellen Rietveld over spelletjes, die je met je baby kan doen om de motorische ontwikkeling te stimuleren. Op 22 november geeft bibliotheekconsumenten Liesbeth van Deursen advies over boekjes die je met je baby al kunt lezen.

Welkomst abonnement

Internet in de bieb is gratis en printen kost 10 cent per kopie. Betalen kan met een kaartje, waar je bijvoorbeeld 30 cent tegoed op zet. Op dat kaartje mag je daarna ook 5 x gratis een boek of tijdschrift meenemen. Een 'echt' abonnement voor kinderen tot 18 jaar is gratis. Jong volwassenen (18-24) betalen een aangepaste prijs. Zie https://www.debibliotheekaanzet.nl/lid-worden

Shopbox

Meer berichten