Winston Faerber: de nieuwe trainer van IFC-zaterdag.
Winston Faerber: de nieuwe trainer van IFC-zaterdag. (Foto: john de pater)

"Plezier en conditie vormen de basis"

Door Jan J. Timmer

Winston Faerber op z'n plek bij IFC

Na de degradatie uit de derde klasse is IFC-zaterdag er veel aan gelegen om zo snel mogelijk terug te keren op het oude niveau. Winston Faerber begeleidt dat proces als nieuwe hoofdtrainer.

H.I. AMBACHT - "Promotie heeft alleen zin als je sterker terug komt", zegt de Faerber, oud prof van ondermeer ADO Den Haag, FC Den Bosch en Cardiff City. "En daar werken we hard aan. het allerbelangrijkste is dat de spelers weer plezier krijgen in wat ze doen. Daar ligt de basis. Daarnaast is het zaak om conditioneel sterker te worden. wat dat laatste betreft ben ik wel geschrokken toen ik hier begon. Een wedstrijd verliezen kán, maar je mag je nooit laten aftroeven op fitheid en mentaliteit. Met die twee aspecten zijn we druk bezig. Het gaat de goede kant op. Voetballen kan deze groep, dat staat buiten kijf. In de nacompetitie zag ik de ploeg al een paar in actie en zag ik de jongens in de beslissingswedstrijd ten onder gaan. Jammer, want die partij had niet verloren hoeven te worden. Maar goed, dat was toen. Wat nu telt zijn heden en toekomst. We zijn de competitie aardig gestart en doen meteen al bovenin mee. Dat is goed voor de sfeer. Je merkt al dat het wat 'vlakke gedrag' van de eerste weken in positieve zin verandert. Ik zie ook dat spelers elkaar kritisch durven te benaderen. Dat gebeurde in het verleden te weinig. Had er mee te maken dat men zichzelf als vriendenploeg zag en het vooral 'gezellig' wilde houden. Ik houd ook van gezelligheid maar het moet presteren niet in de weg staan. Dat besef is nu doorgedrongen."

Zelf speelde Winston Faerber (48) betaald voetbal in binnen- en buitenland. "Vooral mijn periode bij Cardiff City heeft me veel geleerd", vertelt de Hagenaar. "De wedstrijdmentaliteit van Engelsen is onovertroffen. Daar wordt geknokt voor elke vierkante meter gras. Die instelling heb ik ook, al besef ik wel dat ik als trainer te maken heb met amateurs in plaats van profs. Ik heb bij mijn vorige clubs geleerd hoe ik daar mee om kan gaan. Ik denk de gulden middenweg te hebben gevonden. Met en bij IFC."

 

Shopbox

Meer berichten