Afgelopen week zat een bladkoning in Ambacht. Een klein vogeltje dat is afgedwaald uit Rusland. Foto: Bram Roobol
Afgelopen week zat een bladkoning in Ambacht. Een klein vogeltje dat is afgedwaald uit Rusland. Foto: Bram Roobol (Foto: )

Natuur in Ambacht: Een verdwaald Russisch vogeltje

H.I. AMBACHT - De afgelopen week werd in een paar bosjes naast de Blije Borgh een heuse bladkoning ontdekt. Een klein vogeltje, van zo'n zeven gram zwaar, met een heel opvallende roep. De harde, explosieve roep wordt wel omschreven als "TSJIE-oeWIET!", en als vogelaar weet je dan wel hoe laat het is. Als je dit hoort weet je dat je met een zeldzaamheid te maken hebt, want dat is de bladkoning zeker in Ambacht. Het kleine, mosgroene vogeltje met een gele streep boven het oog (de wenkbrauwstreep) broedt namelijk diep in Rusland. In de Siberische taiga brengen ze hun jongen groot, waarna ze normaal richting Zuidoost-Azië trekken. Een tocht van duizenden kilometers die ze in het tropisch regenwoud van Thailand brengt waar ze de winter doorbrengen. Geen enkele reden om een bladkoning in Ambacht te verwachten dus, ware het niet dat jaarlijks vele 'blako's (zoals ze in vogelaarsjargon worden genoemd) de verkeerde kant op vliegen.

Vanaf eind september worden altijd de eerste bladkoningen in Nederland ontdekt die richting het westen, in plaats van het oosten, zijn gevlogen. De oorzaak achter dit verschijnsel is moeilijk te geven, maar is vermoedelijk genetisch bepaald. Het zijn met name de jonge vogels die de verkeerde kant opvliegen. Overigens kan ook het weer nog invloed hebben op de aantallen bladkoningen die in Nederland verzeild raken. Een oostelijke wind stimuleert wellicht ook dat meer vogels naar Nederland worden geblazen.

Het exemplaar dat vorige week in Ambacht zat, was na twee dagen weer vertrokken. De najaarstrek is immers in volle gang en veel vogelsoorten trekken momenteel naar warmere oorden in het zuiden. Ook de 'blako' is dus weer verder getrokken en heeft Ambacht achter zich gelaten. Waar het vogeltje heen is getrokken zullen we nooit weten, maar ook het uiteindelijke lot van deze verdwaalde vogels is onzeker. Als ze de afwijkende koers vasthouden komen ze vermoedelijk in de zee terecht en zullen ze zeker niet terug keren in de broedgebieden in Siberië. Toch altijd een enigszins trieste gedachte, als je geniet van een verdwaalde zeldzaamheid in 't Ambacht…

Heeft u vragen, zelf wat onbekends gezien of andere opmerkingen? Mail dan gerust: cornelisfokker@gmail.com

Shopbox

Meer berichten