Dirk Havenaar van Boetiek Manifesto.
Dirk Havenaar van Boetiek Manifesto. (Foto: )

Dirk Havenaar stopt ermee

Door Trudy Wehrmeijer

Uit winkelcentrum De Schoof verdwijnt binnenkort een bekend gezicht. Dirk Havenaar (64) van Boetiek Manifesto stopt ermee. De winkel met dameskleding blijft open. Het besluit past bij de rode draad in zijn leven: "maak je niet druk, het komt goed".

H.I. AMBACHT - Dirk Havenaar woont al meer dan dertig jaar in Ambacht en bestiert nog een paar jaar langer zijn modewinkel. "Mijn vrouw komt uit Ambacht en we zijn in 1984 met een kleine winkel in de oude Schoof begonnen. Dat was een kiosk van 55m2", zo blikt hij terug. "We hebben er 15 jaar gezeten. Twintig jaar geleden, op 1 september 1999 zijn we in het huidige pand in de toen vernieuwde Schoof getrokken. Wij behoorden bij het eerste groepje winkels dat werd opgeleverd". Al die jaren heette de winkel met vooral sportief-casual mannenmode Manifesto. "Genoemd naar een LP van Roxi Music", onthult Dirk. "Ik vond het een aansprekende en internationale titel". Dirk heeft zijn vak altijd met plezier uitgeoefend. "We kopen zelf in. Deels is dat onze eigen smaak maar ik weet ook wat de klanten willen. Zelf loop ik altijd in een spijkerbroek maar ik zorg wel dat ik ook andere broeken in de winkel heb. Het blijft leuk om mensen met een tevreden gevoel de deur uit te zien gaan. Als je iets doet wat je leuk vindt, dan krijg je daar energie van. Straks wordt het leven anders maar daar vind ik dan ook wel weer plezier in".

Dameskleding

Naast Manifesto herenkleding bestiert Dirks vrouw Marja Manifesto Dameskleding. "De winkel met dameskleding blijft gewoon open", merkt ze met nadruk op. Op zijn eigen kalme manier bevestigt Dirk, dat hij de winkel per 1 januari sluit of eerder als zijn hele winkelvoorraad is uitverkocht. " Ik houd nu uitverkoop en nieuwe artikelen komen er vanaf nu niet meer binnen. Als ik eerder leeg ben, ga ik eerder dicht. Maar er is een gegadigde om mijn deel van ons dubbele winkelpand te huren. We trekken een muurtje door en Maja gaat met de dameskleding gewoon verder".

Winkeliersvereniging

Dirk mag dan uitstralen zich niet druk te willen maken, dat neemt niet weg dat hij – als dat nodig is – best wil meepraten en mee-organiseren. Met die instelling was hij 15 jaar lang bestuurslid van de winkeliersvereniging van De Schoof, waarvan acht jaar lang voorzitter. In die periode maakte hij actief de ombouw van het oude winkelcentrum naar de huidige Schoof mee. Voorzitter van de winkeliersvereniging is hij niet meer maar op de achtergrond doet hij als een van de particuliere eigenaar-winkeliers nog graag en duidelijk zijn zegje. Die rol blijft hij als adviseur vervullen. Hij is blij met de komst van de Action en ziet ook de plannen voor het zogenoemde Centrumgebied (het gebied tussen De Schoof en Cascade. Red.) met vertrouwen tegemoet. Wel plaatst hij er de kanttekening bij dat de toekomst van winkels lastiger wordt.

Van het eerste uur

Met het vertrek van Manifesto Herenkleding en recentelijk ook de sluiting van de Tuinkabouter zijn er nog maar weinig winkeliers over van het eerste uur van het huidige winkelcentrum. "Alleen Smit mode, Livera van Van Rijswijk en de bloemenwinkel van Cor de Sitter", somt Dirk op. "Die winkels waren er ook al toen ik in 1984 begon".

Shopbox

Meer berichten