De fietstochten gaan langs de mooiste stukjes. (foto: PR)
De fietstochten gaan langs de mooiste stukjes. (foto: PR) (Foto: )

Fietsmolentocht voor goede doel

Fietsclub Wielstate reed mee

Trudy Wehrmeijer

Fietsclub Wielzate heeft zaterdag met ruim 20 leden meegedaan aan de door de Rrotaryclub van Alblasserdam georganiseerde Fietsmolentocht in de Alblasserwaard. Met de tocht werd geld opgehaald voor het Odensehuis in Papendrecht, een plek voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers. Zij kunnen daar terecht voor info, advies en het huis fungeert ook als ontmoetingsplek.

H.I.AMBACHT – "Als fietsclub willen we aan dat doel graag ons steentje bijdragen", zegt Hetty Roth, leider van de fietsclub.

"Het was een mooie route, die prima met bordjes was aangegeven. We vonden het ook een mooi doel. Bewegen zou het risico op Alzheimer verminderen en daar zijn we als fietsclub dus ook volop mee bezig".

55 plussers

Fietsclub Wielzate is bestemd voor 55-plussers en bestaat al meer dan twintig jaar. Het doel is niet meer en niet minder dan gezellig met elkaar te fietsen. Daartoe organiseert de club van half maart tot november wekelijks twee tochten. Op woensdag fietsen de deelnemers 30 tot 40 kilometer. Op donderdag telt de tocht zo'n 50 kilometer.

Door de regio

De tochten gaan meestal door de omgeving maar voeren ook door de Alblasserwaard, over IJsselmonde, door de Krimpenerwaard en de Hoeksche Waard. De fietsers maken ook regelmatig gebruik van de Waterbus en van pontjes. Soms gaan de tochten ook verder weg. "Dat kan", zegt Hetty, "Omdat we een fietstrailer hebben, waar 12 fietsen op kunnen. Daarnaast zijn er gelukkig ook leden, die zelf een fietsendrager op hun auto hebben. Zo'n tien tot twaalf keer per jaar gaan we dan ook verder weg, bijvoorbeeld naar Noord-Brabant of Zeeland. De limiet ligt op zo'n 80 kilometer van Ambacht, oftewel een uur auto rijden. Tevens organiseren we elk jaar een fietsvakantie en een fietstrektocht. Natuurlijk pakken we onderweg ergens gezellig een terrasje mee en soms combineren we zo'n tocht met een bezoek, al dan niet met een rondleiding, aan een interessante plek. Overigens betekent lid zijn van die fietsclub niet dat je overal aan mee moet doen of iedere week moet mee fietsen".

Nieuwe leden

De fietsclub telt nog altijd leden, die er vanaf het begin af aan al bij zijn. "Maar voor sommigen wordt het wekelijks meedoen aan een tocht toch wel zwaar, ook al hebben de meesten inmiddels een e-bike. We staan dan ook open voor nieuwe leden, die zo'n regelmatige fietstocht wel zien zitten. Ten overvloede: we fietsen echt voor de gezelligheid. We zijn dus geen prestatieclub. Veel van onze leden zijn alleenstaand en voor hen betekent de fietsclub ook om op een leuke en gezonde manier tijd met anderen door te brengen". Alle tochten vertrekken altijd vanaf ontmoetingscentrum Wielstaete, Van Kijfhoekstraat 146, Hendrik Ido Ambacht. Thuistochten starten om 9.30 uur, tenzij in het fietsprogramma een ander tijdstip is aangegeven. Bij een uittocht wordt om 9 uur begonnen met het opladen van de fietstrailer.

Informatie

Meer informatie over de Fietsclub kan men vinden op www.fietsclubwielzate.nl en bij Algemeen fietsleider Hetty Roth (tel. 078-6816856 of 06-13925860). Iedereen mag maximaal 2 keer op proef meefietsen. De contributie bedraagt voor het jaar 2019 €19,-. Inschrijfgeld is €5,-

Shopbox

Meer berichten