In Ambacht kom je zelden een grote zilverreiger tegen, maar een enkele keer heb je geluk. Prachtige vogels!'
In Ambacht kom je zelden een grote zilverreiger tegen, maar een enkele keer heb je geluk. Prachtige vogels!' (Foto: )

Steeds meer grote zilverreigers, soms ook in Ambacht

H.I.Ambacht - 'Witte reigers', wie heeft ze niet gezien? De laatste jaren hoor ik steeds vaker van mensen dat ze een witte reiger zijn tegen gekomen, en dat is niet vreemd. Deze grote zilverreigers, want dat zijn ze, komen steeds meer voor in Nederland. In het begin van de 20ste eeuw werd de jacht op deze sierlijke vogels verboden. Hun prachtige veren waren geliefd als decoratie op hoeden. Daarna nam het aantal toe in Europa en in 1978 broedde deze soort voor het eerste in Nederland. Sindsdien zijn ze steeds algemener geworden. Met name in de winter is deze veel te zien in waterrijke gebieden. In de Alblasserwaard kan je met wat geluk soms wel tientallen grote zilverreigers zien in de winter. Rondom Ambacht kom ik ze niet zo vaak tegen, maar de laatste weken weer wat meer.

Grote zilverreigers die in de winter in Nederland op muizenjacht zijn of vissen proberen te vangen, komen eigenlijk uit heel Europa. Het is bekend dat bijvoorbeeld exemplaren uit Hongarije of Frankrijk in Nederland zijn gezien, maar ook vogels die in Nederland broeden blijven hier soms 's winters. Momenteel is het hoogtepunt van de trek van grote zilverreigers, en zie je met wat geluk deze prachtige statige vogels overkomen. In het begin van de week zag ik een groepje van acht laag over Ambacht vliegen, een prachtig gezicht!

In oktober zijn de aantallen in Nederland het hoogst, omdat dan ook nog veel reigers op trek zijn naar het zuiden. Daarnaast zijn de wintergasten dan alweer gearriveerd. Om deze spierwitte vogels te zien, met de prachtige gele snavel, heb je nu dus een goede kans. Het Sandelingenpark is in Ambacht eigenlijk de enige plek waar je met wat geluk een grote zilverreiger kan tegenkomen. Dit najaar is me dat nog niet gelukt, maar in het Waalbos, net aan de andere kant van de A16, kwam ik vorige week wel een exemplaar tegen. In dit nieuw ingerichte gebied liggen enkele plassen waar regelmatig een grote zilverreiger verblijft. Een mooie kans dus om deze nieuwkomer in Nederland te zien, want het herkennen van deze soort is niet echt lastig…

Heeft u vragen, zelf wat onbekends gezien of andere opmerkingen? Mail me gerust: cornelisfokker@gmail.com.

Shopbox

Meer berichten