ASWH D1: Trainer Jan is de keeper, 4e van links op de achterste rij. Trainer Richard staat 3e van rechts op de voorste rij. Foto: archief van Jan Scheurwater & Raymond Zwildens
ASWH D1: Trainer Jan is de keeper, 4e van links op de achterste rij. Trainer Richard staat 3e van rechts op de voorste rij. Foto: archief van Jan Scheurwater & Raymond Zwildens (Foto: )

ASWH blikt terug op seizoen met interview jeugdelftal JO13 2007-1

Door: Gerry Dekker

Vrijdagavond 17 mei ontmoette ik de trainers Jan Scheurwater, Raymond Zwildens en Richard Bloos thuis bij Jan. Jan en Richard kennen elkaar al sinds de F-pupillen en hebben bijna de gehele jeugd samen doorlopen bij ASWH. De getalenteerde voetballers belanden ook nog eens allebei bij FC Dordrecht.

H.I. AMBACHT - Trainer Jan wist de technische staf van FC Dordrecht al op 15-jarige leeftijd te overtuigen van zijn kwaliteiten, maar hij miste de drive om de echte top te halen en keerde terug bij ASWH 2. Wel heeft hij het doel van het eerste elftal van FC Dordrecht verdedigd en kan ook nog zeggen dat hij met Clarence Seedorf en Patrick Kluivert heeft gespeeld bij Oranje O13.

Raymond Zwildens

Trainer Raymond is zijn voetbalcarrière begonnen op 6-jarige leeftijd bij CVV Zwervers uit Capelle a/d IJssel. Toen hij 10 jaar was werd hij op de open dag van SBV Excelsior gescout en doorliep vervolgens alle jeugdelftallen bij deze profclub en behoorde zelfs tot de selectie van het eerste elftal. Hij speelde onder meer met Errol Refos, die later voor Feyenoord uitkwam. Op 18-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut in de Eerste Divisie tegen DS'79. Een paar jaar later raakte hij geblesseerd aan zijn knie, waardoor zijn profcarrière vroegtijdig werd beëindigd. Toen zijn oudste zoon Xandro op 5-jarige leeftijd begon te voetballen, startte de trainingscarrière van trainer Raymond. Later trainde hij ook de F-pupillen samen met trainer Richard, waar zijn jongste zoon Danillo begonnen was met voetballen.

Richard Bloos

Op 17-jarige leeftijd maakte trainer Richard, die alle selectieteams van ASWH had doorlopen, ook de overstap naar SBV Excelsior. Hoewel hij nooit met trainer Raymond heeft gespeeld, speelde hij in de grote stadions van Nederland met bekende voetballers, zoals Mario Been en Oscar Moens. Het schoffie met de mooie linkspoot speelde toen al een half jaar voor de hoofdmacht van de wit-zwarten! Na een jaar maakte hij eveneens de overstap naar Dordrecht '90! Hier voelde hij zich meteen thuis en het uitzicht op een profcontract werd steeds realistischer. Maar helaas, tijdens een oefenwedstrijd brak hij zijn onderbeen en na 1,5 jaar revalideren was zijn droom om profvoetballer te worden ineens vervlogen. Toen zijn oudste zoon Kevin ging voetballen keerde hij als trainer terug naar zijn club ASWH.

Vroeger

De glimlach is bij alle drie de trainers zichtbaar als ze praatten over vroeger en ik merk dat ik met drie passievolle en betrokken trainers aan tafel zit. De mannen van ASWH JO13 2007-1 mogen dus blij zijn met trainers die een rijk voetbalverleden hebben. Als geen ander weten trainers Jan, Raymond en Richard wat er van de spelers wordt gevraagd. We beginnen met een terugblik naar het begin van het seizoen."Wat mij opviel bij de eerste wedstrijden was dat de jongens het geloof in zichzelf en in het winnen van wedstrijden niet meer hadden", begint Richard. "De koppies gingen bij een achterstand direct hangen." Jan vult daarbij aan: "Een groot deel van de selectie had de verloren wedstrijden van het vorige seizoen nog in het achterhoofd. Ongemerkt heeft dat toch doorgewerkt." "Dat is het eerste waar we mee aan de slag zijn gegaan. Zelfvertrouwen was hierbij het sleutelwoord.", vervolgt Raymond. "Een ander aspect wat ontbrak was de fysieke gesteldheid", volgens Raymond. 'Daar hebben we aan het begin van het seizoen heel veel aandacht aan gegeven door conditietrainingen te geven in diverse oefenvormen." "En daar maakten we ook een competitiestrijd van", vult Richard gelijk aan, "want we wilden ook dat de jongens naast meer zelfvertrouwen, ook weer een winnaarsmentaliteit kregen!" "Over het voetballen maakte ik mijn geen zorgen', vervolgt Jan. 'We hebben vorig seizoen veel op techniek en tactiek getraind. Het moest alleen weer samen worden gebracht met het zelfvertrouwen. Daarbij moesten wij als trainers ook bedenken in welke formatie wij het beste konden spelen. En dat bleek toch in een 4-4-2 opstelling te zijn." "Naarmate de eerste seizoenshelft vorderde kwam er steeds meer swung in het elftal.", vindt Richard. "We begonnen weer wat wedstrijden te winnen, wisten ook achterstanden om te buigen en bovendien haalden we ook weer het niveau wat wij graag wilden zien!".

Hecht team

"We klagen wel eens als trainers en als ouders over dat (onze) kinderen vaak op de PlayStation zitten", zegt Richard, "maar dit heeft toch ook een positief effect gehad op het creëren van een (h)echt team!" "En…", vullen Jan en Raymond gelijk aan, "de jongens haalden elkaar steeds op om naar de training te gaan". "We hebben het ook getroffen met de ouders langs de kant!", vindt Richard. "Ook dat heeft een positief effect gehad op het team!". "En niet te vergeten onze grensrechter Maarten", vervolgt Jan. "Ik moet je eerlijk bekennen dat ik samen met de andere trainers tijdens de wedstrijd thuis tegen Roosendaal de dug-out ben ingevlogen vanwege de hagel! Maar Maarten verblikte of verbloosde niet. Dat hebben wij als trainers ook gewaardeerd, want wij willen ons focussen op de coaching." Deze groep heeft veel potentie en er zit nog meer rek in. Als de jongens er hard voor blijven werken dan komen ze er wel, vinden de trainers eensgezind, waarbij trainer Richard aanvult: "Elk volgend jaar in een selectieteam zal er meer van je worden gevraagd, maar ook verwacht. Het vereist karakter en doorzettingsvermogen en daar moet je mentaal ook tegen kunnen. Dat is iets wat ik de jongens probeer mee te geven!"

Dit artikel is een deel van een groter interview. Ga voor het geheel naar www.aswh.nl.

Shopbox

Meer berichten