De medewerkers van Smit mode in De Schoof met het door wethouder Steven van Die uitgereikte certificaat.
De medewerkers van Smit mode in De Schoof met het door wethouder Steven van Die uitgereikte certificaat. (Foto: )

Smit mode is dementievriendelijk

Door: Trudy Wehrmeijer

Wethouder Steven van Die heeft vrijdag het certificaat en de sticker 'Dementievriendelijk' uitgereikt aan Smit mode in De Schoof. De sticker op de deur laat zien dat de medewerkers van zowel de dames- als de herenzaak een training hebben gevolgd en zich inzetten voor een dementievriendelijke samenleving.

H.I.AMBACHT - Met deze sticker laat Smit Mode weten dementievriendelijk te zijn. Christine Ruinard van de Werkgroep Dementievriendelijke gemeente spant zich er voor in om bedrijven, verenigingen, winkels en organisaties te attenderen op de op hun bedrijf of branche toegespitste trainingen hoe men het beste kan omgaan met en reageren op mensen met dementie. "Het aantal mensen met dementie neemt toe. Het beleid is dat mensen met dementie zo lang mogelijk thuis en dus in een vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Om dat mogelijk te maken moet de gemeente zo dementievriendelijk mogelijk worden. Door trainingen te volgen raken medewerkers bij de gemeente, de wijkteams, de politie en in een gezondheidscentrum zich bewust van de problemen van mensen met dementie in praktische situaties. Smit Mode is de eerste winkel, waar de medewerksters de training hebben gevolgd."
Verkoopmedewerksters José Bravenboer, Louise Willemsen en Joke Vos van Smit Mode zijn er blij mee. "We hebben allemaal wel in de familie met dementie te maken. Ook hebben we veel klanten, die deze ziekte hebben. De training helpt om de problemen te onderkennen en er goed op te reageren. We hebben geleerd om rustig te blijven en toegankelijk te zijn. Die houding helpt om iemand die onrustig is weer rustig te maken." Ze geven het voorbeeld van een klant die twee broeken kocht en betaalde maar zich thuis realiseerde dat ze er maar een had bedoeld en daar de verkoopmedewerkster boos over belde. "Als ik haar bedoeling van te voren had onderkend, dan had ik het anders aangepakt. Door de cursus zou ik haar dementie eerder hebben herkend." Christine hoopt dat meer winkeliers het voorbeeld van Smit Mode volgen. Ook wijst ze enthousiast op de site Samendementievriendelijk.nl waar iedereen een gratis test kan doen hoe mensen met dementie te benaderen. "Er zijn steeds meer online trainingen voor bedrijven en instellingen via Samendementievriendelijk.nl. Denk aan banken, kapper, gemeentehuis, winkels en horeca. Geen enkel antwoord is fout maar een bepaald antwoord is het beste," legt ze uit. Ze verwijst daarnaast graag naar de basistraining GOED: "Geruststellen, Oogcontact maken, Even meedenken en Dankjewel. In die online training gaat het steeds meer om dagelijkse situaties, waar je op in kunt gaan. Het gaat bijvoorbeeld om mensen, die de weg kwijt zijn of bij de bieb of in een winkel niet goed weten hoe te handelen. De training laat zien hoe je mensen niet ergens op afrekent maar probeert in te schatten wat het probleem is en ze gerustgesteld op weg helpt." Een op de vijf mensen krijgt dementie; ook in H.I. Ambacht krijgen steeds meer mensen met deze ziekte te maken. Enige jaren geleden hebben de gemeente en Alzheimer Nederland, afdeling Dordrecht e.o., een convenant getekend voor de ontwikkeling van een 'dementievriendelijke gemeente'. In het convenant staan samenwerkingsafspraken tot 2021, bedoeld om het mogelijk te maken dat mensen met dementie zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en aan de samenleving kunnen meedoen.

Shopbox

Meer berichten