Zuidelijke boomsprinkhanen zijn vaak te vinden bij buitenverlichting. Deze sprinkhaan heeft NL ruim twintig jaar geleden liftend bereikt.
Zuidelijke boomsprinkhanen zijn vaak te vinden bij buitenverlichting. Deze sprinkhaan heeft NL ruim twintig jaar geleden liftend bereikt. (Foto: )

Liftende sprinkhanen uit Zuid-Europa

Met de 's zomerse temperaturen van de laatste tijd is het geluid van sprinkhanen niet van de lucht. Overdag komt het getsjirp volop uit grasbermen en bloemrijke velden, terwijl ook 's avonds het geluid op veel plekken in Ambacht klinkt. Sommige sprinkhanen zijn echter niet te horen. De struiksprinkhaan maakt bijvoorbeeld een hoog geluid, wat niet met het menselijk oor te horen is. In tuinen met wat struiken is deze groen gekleurde sprinkhaan allicht te vinden. Zien doe je ze niet snel, want ze zijn met name in de avond en nacht actief. Ook de zuidelijke boomsprinkhaan is een soort die niet te horen is met onze oren. Niet omdat het geluid van deze soort te hoog is, maar het geluid dat de mannetjes produceren is te zacht. De mannetjes trommelen namelijk met hun poten op bladeren om indruk te maken op de vrouwtjes. Die kunnen dat uitstekend horen, maar voor mensen is dat onmogelijk. De zuidelijke boomsprinkhaan komt overigens pas sinds begin jaren '90 in Nederland voor. In Vlaardingen werden de eerste waarnemingen gedaan, maar ondertussen zijn ze wijdverspreid. Ook in Ambacht komen ze algemeen voor. Ze leven veel in bomen en struiken, maar ze zitten ook vaak bij buitenverlichting. Door het licht worden deze sprinkhanen aangetrokken, waar ze makkelijker te vinden zijn dan in het groen. Met hun frisgroene kleur vallen ze daar immers nauwelijks op. Naast die kenmerkende kleur, zijn ze ook te herkennen aan de afwezigheid van vleugels. Bijna alle sprinkhanen hebben namelijk naast hun grote springpoten, ook vleugels. Daarmee kunnen ze zich over grotere afstanden verplaatsen. Van de zuidelijke boomsprinkhaan is echter gebleken dat ze geen vleugels nodig hebben om grote afstanden af te leggen. Vanuit Zuid-Europa heeft deze soort zich namelijk steeds noordelijker uitgebreid. Maar hoe? Het antwoord ligt in deze tijd van het jaar. Veel auto's met vakantiegangers rijden vanuit Zuid-Europa terug richting Nederland, en zuidelijke boomsprinkhanen zijn uitstekende lifters gebleken. Geklemd op de buitenzijde van een auto zijn de eerste immigranten hier gearriveerd, en ze hebben zich aardig verspreid. Een efficiënte manier van verplaatsen! Heeft u vragen, wat onbekends gezien of opmerkingen? Mail gerust: cornelisfokker@gmail.com

Shopbox

Meer berichten