In de sportzaal worden onder meer spellen gespeeld en voorstellingen gegeven. (FOTO: Cees van Meerten FotoExpressie)
In de sportzaal worden onder meer spellen gespeeld en voorstellingen gegeven. (FOTO: Cees van Meerten FotoExpressie) (Cees van Meerten FotoExpressie)

De Speelfabriek: Een traditie sinds 1983

Door: Trudy Wehrmeijer

Het is zomervakantie en dat betekent in Hendrik-Ido-Ambacht dat kinderen in de eerste twee weken en de vijfde week van de vakantie kunnen knutselen en binnen en buiten spelen in De Speelfabriek; een traditie die al sinds 1983 bestaat. De zomervakantie wordt afgesloten met het traditionele kinderkamp in de laatste vakantieweek.

H.I.Ambacht – Wethouder Stefan van Die heeft met een enorme schaar de 36ste editie van het vakantiefestijn geopend. De animo voor De Speelfabriek bleek deze eerste dag weer heel groot. Bijna 280 kinderen kwamen spelen en knutselen.

Aan de basis van het kindervakantiewerk is in de loop der jaren weinig veranderd. Nog steeds kunnen kinderen dagelijks uit vier knutselactiviteiten kiezen. Stoer springen op een luchtkussen kan ook of meedoen aan Levend Stratego. Als extra activiteit maken de kapsters van Koppie Sjoppie deze dag prachtige creaties in het haar. Buiten kan er blind volleybal worden gespeeld of omgekeerd verstoppertje. Zo zijn er iedere dag verschillende activiteiten, variërend van schminken en poppetjes van wol maken tot een danstoernooi en een touwtjespringtoernooi. Ook kunnen kinderen zich dit jaar voor het eerst eventjes terug trekken in de leeshoek, ingericht door Bibliotheek Aanzet, vestiging Hendrik-Ido-Ambacht.

Dagelijks plezier

Behalve de kantine als knutselruimte heeft de Speelfabriek ook een zaal in de sporthal in gebruik. Daar worden spellen gespeeld maar staan ook poppenkastvoorstellingen op het programma. Alles bijeen is er ruimte genoeg om even rond te rennen in de zaal of lekker naar buiten op het grasveld naast de sporthal. Dankzij de vrijwilligers die de kinderen begeleiden en een oogje in het zeil houden hebben kinderen er dagelijks plezier.

Zeer actief bestuur

Stuwende kracht achter De Speelfabriek van de Stichting Vrij spel is een zeer actief bestuur van acht vrijwilligers. Met z'n achten stellen ze er een eer in om het kindervakantiewerk ieder jaar weer net een beetje leuker en aantrekkelijker te maken. "Een paar mensen zijn het hele jaar bezig om leuke knutselactiviteiten te bedenken en de benodigde materialen zo voordelig mogelijk in te kopen. Anderen leggen contacten met instanties en verenigingen om langs te komen", verklapt voorzitter Cees van Meerten.

Budget

"Zo proberen we iedere dag iets extra's te bieden. Ook hebben we diverse workshops, waar kinderen aan kunnen deelnemen. Daar vragen we wel een extra bijdrage voor, omdat we anders met het budget niet uit komen". Hij legt uit dat slechts een deel van de kosten van de Speelfabriek worden gedekt door de toegangsprijs. De gemeente subsidieert ook een deel en het resterende deel komt uit bijdragen in geld of natura van sponsors.

www.stichtingvrijspel.nl

Shopbox

Meer berichten