Jantina overhandigd het boek 'Niet expres' aan mr. Pinda, de voormalig premier van Tanzania.
Jantina overhandigd het boek 'Niet expres' aan mr. Pinda, de voormalig premier van Tanzania. (Foto: )

Jantina was terug in Tanzania voor Josephat Torner Foundation

De Ambachtse Jantina Boelaars heeft in september 2018 de Kilimanjaro beklommen om aandacht te vragen voor de omstandigheden van kinderen met albinisme in Tanzania. Onlangs, van 5 tot 15 juni is zij weer in Tanzania geweest om aandacht te vragen hiervoor.

H.I.Ambacht - Zij was in Tanzania op verzoek van Josephat Torner, die de expeditie naar de Kilimanjaro had opgezet. Samen met Josephat trok zij het land door en bezocht een safehouse, sprak op universiteiten, in kerken en in het parlement. Zij namen deel aan een festival op 13 juni, wereldalbinismedag. Ook gingen zij op bezoek bij mr. Pinda, de voormalig premier van Tanzania. Aan hem overhandigde zij haar kinderboek 'Niet expres'. Het boek gaat over een jongen met albinisme in Nederland, geïnspireerd door het leven van haar adoptiezoon, die ook albinisme heeft.

Josephat Torner, die zelf albinisme heeft, zet zich al jaren in om voorlichting te geven aan mensen met albinisme over hun bescherming en verzorging, maar ook aan de lokale bevolking. In Afrika gelooft men dat de botten van mensen met albinisme een medicinale werking hebben tegen allerlei ziekten en onheil. Daarom worden mensen en ook kinderen met albinisme ontvoerd en verminkt of zelfs vermoord. Josephat vraagt hier aandacht voor bij de regering en lokale overheden om zo de heersende macht van witchdokters te ontkrachten.

De Josephat Torner Foundation ontwikkelt diverse projecten. Met het Green Simiyu Project worden bomen geplant, zodat mensen met albinisme in de schaduw kunnen zitten. Er worden Usawakoffiebonen geteeld en verkocht (usawa = gelijkheid). Deze bonen worden in Nederland gebrand en kun je bestellen via www.usawa.coffee. In september start er een nieuw project 'Tracing the sent-back children'. Er wordt dan gezocht naar de ouders van de kinderen die in een safe house verblijven en die geen contact meer hebben met hun ouders.

Jantina geeft ook graag lezingen in Nederland waarin ze haar verhaal vertelt. Neem voor meer informatie contact op via tel. 06 2029 3108 of e-mail jaboelaars@gmail.com. Kijk ook op: opexpeditie.jouwweb.nl/blog

Shopbox

Meer berichten