Oostendam naar Nijmegen

Oostendam naar Nijmegen

Er is bij Wandelsport Oostendam weer hard getraind voor de jaarlijkse Vierdaagse in Nijmegen.
Er is bij Wandelsport Oostendam weer hard getraind voor de jaarlijkse Vierdaagse in Nijmegen. (Foto: )

Door: Trudy Wehrmeijer

Vierdaagse dinsdag weer van start

Binnenkort start weer de Nijmeegse Vierdaagse. Al 28 jaar begeleidt Wandelsport Oostendam wandelaars naar en tijdens het beroemde wandelsportfestijn. Dit jaar gebeurt dat onder voorzitterschap van Lianne van Zitteren. Zij volgde de vorig jaar overleden Jaap van Beek op.

H.I.AMBACHT – Behalve Jaap van Beek verloor de wandelvereniging in februari van dit jaar door het overlijden van Aart van Toorn nog een steunpilaar. Hij was de man die de eigen wandeltochten van de club uitzette. Lianne van Zitteren en secretaris Alice van Toorn hebben samen die taak over genomen. De vrouwen vertellen dat het programma van de wandelclub twee pijlers kent. De ene is een wekelijkse wandelavond op maandagavond, waarop iedereen die in beweging wil komen of blijven in een stevig tempo zo'n vijf of zes kilometer door Ambacht en omgeving wandelt. Deze vrijblijvende wandeluurtjes starten weer in de loop van september. Meedoen kost een euro per keer.

Voor de echte wandelliefhebbers zijn deze maandagavondwandelingen echter niet meer dan een ommetje. Voor de circa zestig leden van de wandelclub begint het echte werk nog wat later in het seizoen met de wandelingen op zaterdagmorgen. Lianne: "We wandelen vanaf september weer om de 14 dagen op zaterdagmorgen. Vanaf februari zorgt wandelmeester Arie de Haan voor een wandelprogramma, waarbij iedere zaterdag wordt gewandeld. Hij volgt daarbij meestal de tochten die in het landelijk wandelprogramma worden georganiseerd. We beginnen in februari met 15 kilometer en voeren dat in de volgende maanden op tot 30 kilometer. Deelnemers lopen in hun eigen tempo maar Arie let op en geeft zo nodig tips en aanwijzingen. Aan het einde van zo'n tocht wachten we op elkaar. Alle leden van de club wandelen mee, in ieder geval degenen die mee gaan naar de Nijmeegse Vierdaagse".

Het is een aanpak die werkt. Wandelsport Oostendam kent jaarlijks maar 1 tot 2% uitvallers. Dat lage uitvalpercentage komt mede door de organisatie van saamhorigheid. De zaterdagse wandelingen starten vaak vroeg maar Corrie van Boven en Lenie Kroos zorgen iedere zaterdag dat de wandelaars kunnen starten met een beker koffie. Wandelsport Oostendam vertrekt maandag 15 juli naar Groesbeek. Daar logeren de wandelaars al jaren in groepsaccommodatie 'Het Uitzicht', tegenover camping 'De Oude Molen'.

Dinsdagmorgen stappen de eerste wandelaars al rond 4.00 uur in de bus, die hen vanaf de camping naar de startplaats in Nijmegen brengt. Alle wandelaars rekenen erop vier dagen later, op vrijdagmiddag over de Via Gladiola te lopen. "En dan denken we zeker aan Jaap en Aart". Arie de Haan heeft daarbij dit jaar gezelschap van zijn kleinzoon Bradley. Met zijn 11 jaar is hij de jongste deelnemer van de groep.

http://www.oostendam.nl/WANDEL/

Shopbox

Meer berichten