IFC wil snel terug naar derde klasse


Mike Verbaas ziet de toekomst van IFC-zaterdag zonnig tegemoet.
Mike Verbaas ziet de toekomst van IFC-zaterdag zonnig tegemoet. (Foto: John de Pater)

IFC wil snel terug naar derde klasse

IFC-zaterdag aast op revanche na een even merkwaardig als zwak seizoen dat besloten werd met degradatie naar de vierde klasse. "Onnodig", beziet speler Mike Verbaas de daling naar de kelder van het amateurvoetbal. "We kunnen allemaal goed voetballen, maar het ging mis vanwege een gebrek aan ervaring, te weinig teamgeest en botte pech."

Door Jan J. Timmer

Hendrik-Ido-Ambacht - Dat IFC's zaterdagtak het lastig zou krijgen in de derde klasse was volgens de kenners al vóór aanvang van de competitie duidelijk. Het elftal was een aantal belangrijke spelers kwijtgeraakt en werd gevuld met jong talent dat nog niet bekend was met de wetten van het seniorenvoetbal. "In dat opzicht is er dit seizoen veel geleerd," glimlacht Mike Verbaas, al vijf seizoenen als rechtsback en centrale verdediger een vaste kracht bij IFC. "Bagage die we meenemen naar het nieuwe seizoen. Dat is dan ook meteen het enige pluspunt van de voorbije maanden. De resultaten hebben er voor gezorgd dat iedereen in de spiegel is gaan kijken en tot de ontdekking is gekomen dat je status als veelbelovende voetballer nog niet wil zeggen dat resultaat vanzelf komt."
Ook voor Verbaas was de degradatie een nieuwe ervaring. Tot dusverre maakte hij vooral leuke dingen mee bij IFC. "In mijn eerste jaar bij het zaterdagteam liepen we de titel in de vierde klasse nog net mis, maar in het tweede seizoen lukte het wél om kampioen te orden. Daarna ontwikkelden we ons tot een prima derdeklasser. Dat wilden we ook graag blijven, maar het is niet gelukt. Reden te meer om zo snel mogelijk terug te komen op dat niveau. We krijgen er een aantal goede spelers bij, jongens ook met routine. Dat laatste is super belangrijk. We merkten dit jaar al het verschil toen oude rotten als Karsten van der Velde en Reiner van der Velden aan de groep werden toegevoegd. We gingen toen beter voetballen. Jonge spelers hebben vaak de rust en de sturing van de ouderen nodig om zelf goed te functioneren. Komend seizoen zal die balans er zijn, daar ben ik van overtuigd.
En dat moet leiden tot succes."

De zaterdagselectie van IFC begon het seizoen met Virgil Breetveld. De oud-profs werd na de winterstop vervangen door Gerard van der Mei. Komend seizoen staat voormalig ADO Den Haag-speler Winston Faerber voor de groep. "We hebben inmiddels met hem kennisgemaakt. Lijkt me een aardige man", zegt Mike Verbaas. "Ook met Virgil Breetveld kon ik het goed vinden, maar als trainer was hij misschien niet zo op zijn plaats bij ons. Dat kan gebeuren. Het zegt niets over zijn kwaliteiten."

 

Shopbox

Meer berichten