Afgelopen vrijdag werden de eerste zaadjes voor het bijenlint gezaaid. (FOTO: Cees van Meerten - Cees van Meerten FotoExpressie)
Afgelopen vrijdag werden de eerste zaadjes voor het bijenlint gezaaid. (FOTO: Cees van Meerten - Cees van Meerten FotoExpressie) (Cees van Meerten FotoExpressie)

Zaaien voor een bijenlint

Op vrijdag 21 juni zaaiden wethouders Jacqueline van Dongen (Zwijndrecht) en Ralph Lafleur (Hendrik-Ido-Ambacht) bij de Munnikensteeg de eerste zaadjes voor een nieuw bijenlint: een strook met bloemen waar bijen en andere insecten zich thuis voelen.

H.I.Ambacht/Zwijndrecht - Het is de start van een netwerk van bijenlinten op het eiland IJsselmonde. In het najaar worden meer locaties in beide gemeenten ingezaaid en hopelijk haken steeds meer andere grondeigenaren hierbij aan. Vanaf komend voorjaar kunnen de wilde bijen van de eerste nectar genieten.

Het gaat niet goed met de wilde bijen in Nederland. Van de ongeveer 360 bijensoorten in Nederland is de helft in hun voortbestaan bedreigd. Gemeenten Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht willen met dit bijenlint de bijen helpen. Zij lieten ecologisch adviesbureau Buiting onderzoeken hoe zij de leefomgeving van de wilde bijen kunnen verbeteren. Beide gemeenten betalen elk 25% van de kosten van het bijenlint en de provincie Zuid-Holland vult dit via de Landschapstafel aan tot 100%.

In het bijenlint komen bloemen die voedsel leveren aan bijen en andere insecten, zoals fluitenkruid, paardenbloem, distels, braam en rode klaver. Bloemen die van nature ook op het eiland IJsselmonde voorkomen.

Shopbox

Meer berichten