De officiële handeling werd verricht door Anneke Verseveldt en Alie Tas.
De officiële handeling werd verricht door Anneke Verseveldt en Alie Tas. (Foto: )

Eerste paal voor nieuwe oudheidkamer

Vrijdagmiddag 21 juni was het, na een lange voorbereiding van meer dan 5 jaren, zover dat het Historisch Genootschap met het slaan van de eerste paal een begin maakte met de restauratie en verbouwing van de oudheidkamer Den Brommert. De officiële handeling werd verricht door Anneke Verseveldt, de oud-voorzitter en oudste bestuurslid. Ze werd daarin bijgestaan door de huidige voorzitter Alie Tas.

H.I.Ambacht - Voor het werk werd een bijzondere heistelling gebruikt. Omdat het heiwerk dicht bij bestaande, en deels niet onderheide, panden moet worden uitgevoerd is een heimethode gekozen waarbij de buizen de grond in worden geschroefd, die vervolgens worden volgestort met beton. De paal werd daarom niet geslagen, maar met een fles champagne begoten, waarna deze in de grond werd geschroefd.

De afgelopen weken is een deel van de oudbouw afgebroken om plaats te maken voor een grotere ruimte. De uitbreiding wordt in historische stijl uitgevoerd in twee bouwlagen, die vooral gebruikt gaan worden voor tijdelijke en semipermanente exposities en ook geschikt is voor lezingen voor kleinere groepen. De nieuwbouw wordt voorzien van een lift, zodat het hele gebouw toegankelijk is voor mensen die minder goed ter been zijn. Het bestaande voorhuis – een rijksmonument – wordt geheel gerestaureerd. Hier zal het archief worden gehuisvest en achter de nieuwe winkelpui wil het genootschap een winkeltje realiseren. Ook wordt in dit gedeelte een stijlkamer ingericht met antiek meubilair e.d. van de vroegere Ambachtse burgemeester W. Spoor (1896-1911).

De ruwbouw moet in november gereed zijn, waarna de vereniging met vrijwilligers het gebouw voor hergebruik wil afwerken. Gestreefd wordt alles in de loop van het komend voorjaar af te ronden. Het Historisch Genootschap zal dan de beschikking hebben over een fraai pand, uitstekend passend bij het historisch karakter van het oude dorp.

Shopbox

Meer berichten