Gierzwaluwen brengen maanden vliegend in de lucht door. Alleen om hun eieren uit te broeden moeten ze landen. (FOTO: Jacob Molenaar)
Gierzwaluwen brengen maanden vliegend in de lucht door. Alleen om hun eieren uit te broeden moeten ze landen. (FOTO: Jacob Molenaar) (Foto: )

Een bergbewoner uit Afrika in ons dorp…

In sommige wijken in Ambacht is het 's avonds een drukte van belang. Laag over de huizen vliegen daar gitzwarte, ranke vogels. Al gierend gaan ze door de straten en rakelings scheren ze over de daken. Gierzwaluwen. Als je gelukt hebt zie je ze ook nog onder een dakpan schieten, want dat is waar ze broeden. Weinig vogels leven zo dichtbij de mens als deze vliegacrobaten. In Nederland leven ze zelfs altijd in dezelfde huizen als wij dat doen. Heel wat anders dan de gebergtes waar ze van oorsprong voorkomen. In spleten brengen ze daar hun jongen groot en de Nederlandse woningen lijken daar kennelijk wat op…

Gierzwaluwen zijn echter maar kort in ons land, meestal maar zo'n twee maanden. Eind april komen ze aan uit Afrika waar ze boven de tropische regenwouden overwinteren. Over een ruime maand gaan ze met hun kroost weer terug die kant op, en dat kunnen ze op snelheid. Ze kunnen tot boven de 100km per uur vliegen. Een enorme prestatie voor zo'n klein beestje! Daarnaast vliegen ze ook maanden achter elkaar door. Gierzwaluwen vliegen namelijk altijd, met één uitzondering: als ze de eieren moeten uitbroeden. Verder kunnen deze vogels alles in de lucht: drinken, slapen, paren en eten. Slapen doen ze bijvoorbeeld door op honderden meters hoogte te gaan vliegen en langzaam naar beneden te cirkelen.

En eten doen ze ook in de lucht. Het zijn echte vliegenvangers, die zo'n 20 duizend muggen per dag verorberen. Nuttige diertjes dus, die dat wel zo'n 20 jaar kunnen doen. Vaak komen ze in al die jaren naar hetzelfde gaatje in een gebouw om te broeden. Na een reis van duizenden kilometers weten ze dat feilloos weer terug te vinden. Nu zijn die holtes gevuld met jongen en de ouders zijn op dit moment druk met het grootbrengen van hun kroost. Veel muggen zijn daarvoor nodig, en als het hier regent is draaien ze hun hand er niet voor om om het voedsel in Frankrijk te halen. Een vogel die nergens voor terug deinst! Geniet dus vooral nog even van deze prachtige vogels. Voor je het weet zitten ze weer in Afrika…

Heeft u vragen, zelf wat onbekends gezien of andere opmerkingen? Mail me gerust: cornelisfokker@gmail.com

Shopbox

Meer berichten