Christiaan heeft tegenwoordig verschillende houten blokfluiten, waaronder zowel een sopraan- als een altfluit.
Christiaan heeft tegenwoordig verschillende houten blokfluiten, waaronder zowel een sopraan- als een altfluit. (Foto: )

Finale Koninklijk Concert Concours

"Veel mensen denken dat blokfluit een basisinstrument is maar je kunt er ook ver mee komen". Dit zei Christiaan Blom (10) dit voorjaar, toen hij meedeed aan De Muziekwedstrijd.nl. Hij had gelijk, want inmiddels behoort hij bij de acht finalisten van het Koninklijk Concert Concours van het Concertgebouw.

Door Trudy Wehrmeijer

H.I.AMBACHT – Christiaan speelt al vanaf zijn zesde jaar blokfluit. "De juf van groep 3 zei dat het leuk was om blokfluit te spelen. Er was toen een cursus van twintig lessen en na die cursus ben ik naar de muziekschool gegaan. Tegenwoordig ga ik op zaterdag naar de Jonge Talentenklas van het conservatorium in Den Haag", vertelt hij.

Christiaan is ooit begonnen op een eenvoudige plastic fluit van een paar euro. Tegenwoordig heeft hij verschillende houten blokfluiten, waaronder zowel een sopraan- als een altfluit. Christiaan speelt inmiddels klassieke stukken op de fluit. Hij treedt soms op. Dit voorjaar speelde hij in Bleiswijk en deed hij mee aan de Muziekweek in Maassluis. "Ik leer er veel van en het is leuk om te doen".

Dit voorjaar deed hij mee aan het Koninklijk concert Concours en werd hij door de jury uitgekozen als een van de acht finalisten. Op 16 juni spelen de acht jonge musici opnieuw op het podium van de Kleine Zaal n het Concertgebouw in de finale! Een jury bestaande uit vooraanstaande Nederlandse musici kiest uiteindelijk de winnaar. In het juryrapport van Christiaan staat onder meer: 'Je speelt met durf en zeer muzikaal. Mooie podium presentatie. Je spel was fantasievol en de versieringen waren interessant. Geweldige keuze van het eerste stuk!'

Christiaan kwam zo ver na een videovoorronde via YouTube en, de halve finale in de Kleine Zaal. Net als de andere finalisten mag hij ook meedoen aan een masterclass van een bekend musicus. De winnaar van de finale van het Koninklijk Concert Concours mag optreden tijdens het Prijswinnaars Lunchconcert in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw en bij Klassiek op het Amstelveld. Daarnaast wint hij of zij een geldbedrag van duizend euro ten behoeve van zijn of haar muzikale ontwikkeling. En natuurlijk krijgt de winnaar de enige echte Koninklijk Concertgebouw Concours Trofee.

Christiaan combineert het muziek maken met zijn lessen op het Johan de Witt gymnasium in Dordrecht. Hij sloeg op de basisschool enige klassen over en begon na de kerstvakantie op het gymnasium. "Dat gaat goed maar ik moet van Frans en Latijn en Grieks nog wel veel inhalen". Naast het huiswerk voor school en het oefenen op de blokfluit, heeft Christiaan nog plezier in schaken. Hoe hij dat allemaal combineert? "Ik doe niet aan gamen".

Shopbox

Meer berichten