Bruine korenbout als nieuwe bewoner


Vorige week is voor het eerste een bruine korenbout in Ambacht gevonden. Een libel die nog nooit in ons dorp was gezien.
Vorige week is voor het eerste een bruine korenbout in Ambacht gevonden. Een libel die nog nooit in ons dorp was gezien. (Foto: )

Bruine korenbout als nieuwe bewoner

Binnen de bebouwde kom van Ambacht zijn hier en daar braakliggende stukjes te vinden. Naast de parken in ons dorp, zijn dit kleine groene postzegels. Vaak heeft op zo'n locatie een gebouw gestaan en ligt de grond te wachten op nieuwe bewoners. Ook vlakbij de Schoof is zo'n terreintje aanwezig, maar daar zijn al genoeg nieuwe bewoners gekomen… Geen mensen uiteraard, maar met name libellen! Afgelopen week werd daar namelijk een heuse bruine korenbout ontdekt. Een libellensoort die nog nooit in Ambacht was gezien. En dat op zo'n braakliggend stukje, midden in Ambacht!

Dit plekje ligt al enkele jaren braak en wordt altijd één keer op het eind van het jaar gemaaid. De vegetatie is dus in het begin van de zomer laag, en ook bomen en struiken zijn niet aanwezig. Dat zorgt ervoor dat er veel kruiden groeien, maar ook grassen en bijvoorbeeld riet. Lage vegetatie met veel insecten dus. Daarnaast is het omgeven door bomen, zodat ook de wind nauwelijks aanwezig is. Ideale omstandigheden dus om als libel te jagen op muggen. Want dat doen libellen voor kost, en ook bruine korenbouten.

Een bruine korenbout is overigens mooier gekleurd dan zijn naam doet vermoeden. Het bruin is meer een feloranje, en de mannetjes kleuren mooi blauw. Een prachtige toevoeging dus voor de Ambachtse natuur. Waar ze vandaan komen is echter onduidelijk. De laatste jaren is de soort wel steeds algemener geworden in Nederland. Ongetwijfeld doordat de waterkwaliteit sterk is verbeterd. In de Albasserwaard worden zo ook steeds meer bruine korenbouten gezien, dus vermoedelijk zijn het exemplaren die al zwervend hier zijn terecht gekomen. Op zoek naar nieuw leefgebied. Dan is het natuurlijk van belang dat er genoeg eten te vinden is. Dat blijkt dus wel in orde te zijn, maar libellen hebben ook water nodig om eieren te leggen. Of ze dat in Ambacht ook gaan vinden is nog even afwachten, maar wie weet! Bruine korenbouten zijn geen hele kieskeurige libellen, dus ik hoop dat ze wat vinden. Het zou mooi zijn als we ook de komende jaren nog van deze prachtige soort kunnen blijven genieten!

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail me gerust: cornelisfokker@gmail.com.

Shopbox

Meer berichten